2012. január 31., kedd

A szín ábécéje: a bíbor

A kék és a vörös színtartományt a magyarban két szegmensre bonthatjuk: a LILÁRA és a BÍBORRA. A lila a kékhez, a bíbor a vöröshöz közelebb álló szín.

Pozitív bíbor kulcsszavak: uralkodás, méltóság, egyéniség, emberséges, találékony, szónok, nem korlátozott, mentálisan kreatív, lelki, misztikus vezető.
Negatív bíbor kulcsszavak: könyörtelen, ritualista, spirituális önteltség, korrupció, dagályos, szociálisan törtető, nagyzási hóbortok.

A bíbor a királyi sugár, az uralkodó. A bíbor a hetedik csakrához kapcsolódik. A képesség, hogy értékelje az időt az összes dimenzióban. A bíbor a spirituális vezető. A bíbor a könyörületesség szelleme, a védelmező. A bíbor méltóságteljes. A bíbor ábrándokat kergető. A gondolat legmagasabb szintjein működik. A bíbor a szellem arisztokráciája. A bíbor a skála legmagasabb pontja. Ez a fizikai érzékek nélküli látás és hallás. A bíbor tiszteletet parancsol. A spirituális tökéletességre törekszik. A bíbor magas beosztású embereket jelképez. A bíbor a gazdagságot a minőséggel látja. A bíbor a lelki érzékelést a valóság talaján használja. A bíbor hozzáfér a hatalomhoz. Nincsenek korlátai. A bíbor az igazi nagyság. Képes feláldozni magát a köz érdekében anélkül, hogy áldozattá vagy mártírrá válna.

A lilát a rómaiak terjesztették el. Egyedül a császár viselhetett bíbor palástot. A bíbor arra bátorít, hogy saját vezetőnkké és mesterünkké váljunk. A bíbor szereti saját magát foglalkoztatni. A bíbor megtalálható a hatalom folyosóin. A bíbor mindig a tömeg vezére. A bíbor mindig vezető szerepet tölt be a közösségben. A bíbor nagyon leleményes. A bíbor tele van ötlettel és eredetiséggel. A bíbor a nagy tanító, aki felismeri, hogy a diáknak meg kell értenie az anyagot, és nem elegendők a száraz tények. A bíbor a humanitárius, aki a király bölcsességével és a gyermek alázatosságával rendelkezik. A bíbor kedvességét soha nem lehet a gyengeséggel összekeverni. A bíbor a nyugalom és a szelídség. A bíbor mottója a következő: "Legyetek azért okosok, mint a kígyók és szelídek mint a galambok." (Máté evangéliuma X. 16.)

A bíbor sugár legmagasabb szintje hozza létre a nagy lelki vezetőket. Ez a lelki és tisztán spirituális tulajdonságok színe. A bíbor vesztét a hatalom kedvéért való hatalomvágy okozza. A bíbor mindenben a tökéletességre vágyik. A bíbor alacsonyabb szintjei a fekete oldal és fekete mágia iránti hajlamot eredményezhetik. A negatív bíbor a pompa és a beképzeltség szeretetét jelezheti. Esztelenül kegyetlenné és korrupttá válhat. Egy császár esetén Néró lehet az eredmény. A büszkeség a negatív lilában emelheti fel ronda fejét. A negatív bíbor háborúskodó és áruló lehet. A bíbor univerzális lelkiismerettel rendelkezik. Ő a megvilágosodott guru. A bíbor az idealizmus. A bíbor sugár a tehetséges költőkre, írókra, festőkre és zenészekre, vagy bármely kreatív terület mesterére hat. A bíbor a békítő. A hatalmat a szelídséggel párosítja. A bíbor magabiztos. Bátorítja mások önbecsülését. A bíbor eléri, hogy belső gyertyánk lángja élénkebben lobogjon. A vörösből és kékből álló bíbor teste vörös, spirituális természete pedig kék, mindez tökéletes egységben. A bíbor a tudatosság magasabb dimenzióihoz vezető híd, a végtelenbe vezető ugródeszka. A bíbor a kezünkben lévő világegyetem szíve.
Bíbor hangulatok: mélybíbor, ibolya, ametiszt, mályvaszín, szilva, levendula, orgonalila.


A lila rendkívül kontrasztokkal bíró színcsoport, a színspektrum egyik keverék színe. Lehet a lila fenséges vagy hivalkodó, egészen lágy vagy visszafogott. Nagyon kényes szín, egy egész teret nem biztos, hogy jó választás lilára festeni, inkább figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére alkalmas. A hideg és a pasztell színeknek megfelelő hátteret nyújt, a sárgának pedig tökéletes kiegészítője. Textileken, csillogó üvegen, berendezési tárgyakon akár a sötét padlizsán lila, akár a tavaszias ibolyaszín is nagyon dekoratív. A színárnyalatokra, különösen a lila árnyalataira nehéz visszaemlékezni, ezért fontos, hogy vigyünk magunkkal egy mintát, amikor egy adott anyaghoz vagy tárgyhoz vásárolunk kiegészítőt.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...