2010. szeptember 5., vasárnap

Szimbólumok a Bagua életterületein

Most, hogy megismertétek a Bagua-térkép kezelését, valószínűleg rájöttetek, hogy otthonunkat e térkép szerint elrendezni gyakorlatilag lehetetlen. Nagy valószínűséggel a hálószoba nem a házasság és szerelem, a dolgozószoba nem a karrier vagy a gazdagság, a konyha nem az egészség bagua területére fog esni. Ha igen, annak örülünk, de ellenkező esetben sem esünk kétségbe!


Ha körbenézünk otthonunkban, biztos vannak DÍSZTÁRGYAK, amelyeket vagy mi vásároltunk meg, vagy amelyeket ajándékba kaptunk. Azok a tárgyak a legértékesebbek energetikai szempontból, amelyeket vagy mi magunk, vagy valamelyik szerettünk készített.

Ha nagyon sok holmi árasztja el az otthonunkat, muszáj feltennünk a kérdést, hogy azt valóban szeretjük-e, hogy valóban szükségünk van-e rá? Olyan tárgyak vegyenek körül bennünket, amelyekhez kellemes emlékek fűznekés adott esetben működőképesek, ha például egy óráról van szó. Az össze-vissza hányt holmik, még ha kedvesek is nekünk csak akadályt képeznek, és "megeszik" a helyiség éltető energiáit.

Mivel a Bagua-térkép területei és az életfeladatok összefüggésben állnak egymással, a dísztárgyakkal és harmonizációs eszközökkel megerősítő energiát hozhatunk létre. Már azt is tudjuk, hogy a Tao filozófiája szerint akkor éljük harmonikusan az életünket, ha egyformán törődünk az egészségünkkel, a lelki és fizikai gazdagságunk gyarapításával, a családunkkal, a hírnevünkkel, a kreatív energiáink kiélésével; amikor odafigyelünk gyermekeinkre, barátainkra (hiszen szükség esetén mi is számíthatunk rájuk); amikor a szerelem és a szeretet velünk van (önmagunk szeretetteljes elfogadását is ide értjük); amikor az önműveléssel, tanulással, emberi kapcsolatainkkal építjük a karrierünket. Amikor ezekkel az életfeladatokkal megfelelően törődünk, akkor a kilencedik bagua terület, a középpont egyensúlyba kerül, létrejön a harmónia.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy egy-egy szimbolikus tárgy a saját életében melyik életcéljával függ össze. Ennek megfelelően, és a helyiség funkciójával összhangban kell a dísztárgyakat, szimbólumokat elhelyezni az adott életterületen. Egy-egy kívánságra több helyen is lehet harmonizálni, de túlzásba semmiképp se essünk; ismétlem önmagam: a helyiség funkcióját mindig figyelembe kell venni! Például hálószobában nem erősítjük a karrier életterületet (hiszen a hálószoba a pihenés és az intimitás területe), de egy dolgozószobában természetesen megtehetjük, és ott akár az íróasztalt is annak megfelelően rendezhetjük.

Segítségül írok néhány általános szimbólumot, és néhány kínai kultúrából átvett jelképet, amelyeket az egyes életterületekhez tudunk társítani.




Karrier és emberi kapcsolatok - Észak

Megerősíthetjük ezt az életterületet például, ha új munkahelyet vagy pályát keresünk, ha a munkánkkal kapcsolatosan készülünk valamilyen változtatásra, ha más beosztásba szeretnénk kerülni.
Szimbólumai a vízelemmel kapcsolatos, mozgást ábrázoló képek, tárgyak: akvárium, csobogó, nyugodt folyású vizet ábrázoló képek; üvegből készült tárgyak, tükrök.
A kacsa, mint a kommunikáció, a sok beszéd jelképe is ide tartozik.

Szerelem és házasság - Délnyugat

Erősítsük meg az életterületet, ha szerelmi kapcsolatra vágyunk, ha jobbítani szeretnénk jelenlegi kapcsolatunkon, és ha harmóniába akarunk kerülni önmagunkkal.
Szimbólumai általában a páros dolgok, a boldogság jelképei a delfinpár (szellemi társ), galambpár; szerelmi ajándékok, emléktárgyak, fényképek; romantikus alkotások, a vörös rózsa.
A vadliba és a tőkésréce a hitvesi hűség jelképe. A viszont nem tartozik ide, mert a futó kapcsolatok szimbóluma ezen a helyen.

Család és egészség - Kelet

Megerősítésre vár ez az életterület, ha valami baj van az egészségünkkel, ha sportolunk, ha szorosabbra kívánjuk fűzni rokoni kapcsolatainkat.
Szimbólumai általában családi jelképek: a családi fotók, albumok, a csoportosan elhelyezett elefántok.
Az egészséggel kapcsolatos szimbólumok a teknős, mint a hosszú élet jelképe; az élő növények; a virágokat, természeti tájakat ábrázoló alkotások; sporteszközök. A kínai bambusz a hajlékonyság, a tiszta és nyugodt elme kifejezője.

Gazdagság és siker - Délkelet

Megerősíthetjük ezt az életterületet, ha magasabb színvonalon szeretnénk élni, ha gyarapodni szeretnénk anyagi és lelki szinten is.
Gazdagság és szerencse szimbólumok a hal, akvárium, ékszer (ha valaki a hálószobában tartja, akkor a legjobb helye ezen a területen van), pénzérme, értékes festmények, nagy értékű tárgyak "mini" változatai (autó, repülő, vitorlás); négylevelű lóhere, szerencsepatkó, talált pénz.
A békát a kínaiak az eső előrejelzése miatt, a szerencse jelképeként tisztelik. Szájában pénzt tartó békát az ajtó mellé, befele fordítva helyezik el.

Pártfogók és utazás - Északnyugat

Erősítsük meg ezt az életterületet, ha határozott vagy határozatlan céllal utazni szeretnénk, ha több vevőt, ügyfelet, támogatót (szellemit szinten is) szeretnénk.
Szimbólumai a hitünkkel kapcsolatos tárgyak, szellemi vezetőinkről kép, vagy szobor, idézet (pl. a Buddhának is itt a helye); úti prospektusok, földgömb, világatlasz.
A kínai kultúrában a sárkány a szellemiséget, a jólétet, a békét jelképezi.

Alkotókészség és gyerek - Nyugat

Megerősíthetjük ezt az életterületet ha gyereket szeretnénk, vagy ha a velük való kapcsolatot szeretnénk javítani; ha alkotóbbá szeretnénk válni, vagy ha úgy érezzük valami gátolja képességeinket.
Szimbólumai a saját alkotások: hobby tárgyak, képek, kerámiák, faragások, saját receptgyűjtemény a konyhában, gyerekeinkkel készült fotók, illetve általuk készített rajzok, alkotások.

Önművelés és tudás - Északkelet

Erősítsük meg ezt az életterületet, ha valamilyen új dolgot tanulunk, bármilyen önfejlesztő programban veszünk részt, ha békésebb életre vágyunk.
Megerősítő szimbólumai a könyvek, a szakirodalmak, informatikai eszközök, hegyeket ábrázoló képek, földgömb.
A bagoly a csendes bölcsesség jelképe; az elefánt a bölcsességen kívül a fizikai erőt jeleníti meg.

Hír és hírnév - Dél

Megerősítésre vár ez az életterület, ha arra vágyunk, hogy jó hírünk támadjon a környezetünkben, ha több elismerést szeretnénk kapni munkahelyünkön vagy otthon; vagy ha olyan dologgal foglalkozunk, ahol a hírnév mozgat mindent.
Szimbólumok az oklevelek, a diploma, kitüntetések, kommunikációs eszközök. Példaképek fotói, sportdíjak.
A a haladás, a gyorsaság, az erő megtestesítője.

És végül néhány védő, őrző szimbólum:

Oroszlán: párban álló oroszlánok közül a hím a kapu jobb oldalán áll, bal oldalán pedig a nőstény.
Kutya: az embert és a környezetet védi az idegenekkel szemben.
Sas: nagyon sok kultúrában az uralkodók jelképe. A tisztánlátást, a szellemiséget, az erőt, az égi és a földi világ összekapcsolását jelképezi.
Salamon pecsétje: nyakláncon viselve, vagy falra kirakva a szellemek távol tartására hivatott.
Kínai pakua: a nyolcszögű bágua jin-jang jellel a közepén.
Pakua homorú vagy domború tükörrel: házon, lakáson kívül (és csakis ott) helyezhető el!

Sikeres harmonizálást kívánok! Vagy legalább kezdj el rendet rakni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...