2011. január 23., vasárnap

Az első benyomás: az előszoba

Egy ház, lakás külső környezetéből is kapunk némi képet az ott lakók lelkivilágáról, de az előszobába belépve már arról is lehet valamilyen benyomásunk, hogy hogyan érzi magát az ott lakó ember lelke legmélyén.
Ha rendezetlen, elhanyagolt az előszobánk, mindig meg kell vizsgálni, hogy melyik életterületen helyezkedik el, mert azzal az életfeladattal kapcsolatban lehetnek negatív gondolataink, és megoldásra váró problémáink. Ha például szanaszéjjel szórt cipőkön keresztül kell átbotladoznunk, akkor ez az egész életünkre jellemző akadályfutásról árulkodhat.

Az előszoba kicsiny méretéből és előnytelen alaprajzából azt érezhetjük, hogy nem lehet velük semmit sem kezdeni, egyszerűen berendezhetetlenek. Holott pont ezekben az esetekben van a legnagyobb szükség arra, hogy leleménnyel, praktikus megoldásokkal, jó világítással, jól megválasztott anyagokkal és színekkel használhatóvá és kellemessé tegyük az aprócska helyiséget.

Az előszoba egyrészt fogadóhely, másrészt zsilipként működik a külvilág és a lakóhelyiségek között. Innen indulunk munkába, a gyerekek iskolába, innen indulunk bevásárolni, kirándulni, kutyát sétáltatni, itt vesszük magunkhoz a kulcsot, egy utolsó pillantást vetünk magunkra a tükörben. Megérkezéskor lerakjuk a csomagokat, táskákat, kabátokat, kesztyűt, sálat, kulcsokat. Az előszobában kell helyet biztosítanunk elsősorban a naponta használatos felsőruháknak, a cipőknek, vendégek kabátjainak, táskáknak, esernyőknek.


Az előszoba berendezési tárgyait, bútorait úgy válasszuk ki és helyezzük el, hogy azok ne akadályozzák a mozgást, a közlekedést. Mivel ennek a helyiségnek pontosan körülhatárolt használati célja van, és mert általában ez a helyiség kis méretű, ezért a bútorok és berendezési tárgyak tekintetében az egyszerű megoldásokra érdemes törekedni. De mivel az előszoba is a lakás szerves része, már itt kell, hogy tükröződjön a lakás egész hangulata a választott anyagok, a színek, és a díszítés által.

És ha már a tükröződésnél tartunk, akkor tudjuk, hogy minden előszobának fontos tartozéka a tükör. Elhelyezésének feng shui szerinti alapvető szabálya, hogy a lakásban (és a munkahelyen) ne legyen tükör a bejárati ajtóval közvetlenül szemben, különben a csi ahogy belép a lakásajtón, a nagy része azzal a lendülettel távozik is. Az sem jó megoldás, ha a tükör kicsit eltolva van a szemközti falon, tehát belépve a lakásba, csak félig pillantjuk meg magunkat a tükörben. Elhelyezésénél ügyeljünk a magasságra, gondoljunk arra, hogy kicsik és nagyok számára egyformán használható legyen. A tükrök nemcsak használati célt szolgálnak, de sok esetben a szűk előszoba előnytelen téraránya is megváltoztatható általa. A tükör formája, kerete alkalmazkodjon az előszoba más berendezési tárgyaihoz, és ezzel párhuzamban azt is figyelembe vehetjük, hogy előszobánk milyen elemű életterülethez kapcsolódik.
Feng shui szempontból a tükör, mint Víz elemű tárgy legkedvezőbb a Fa elemű Család és egészség, a Gazdagság és siker, és a Víz elembe tartozó Karrier és emberi kapcsolatok életterületen lévő előszobákban.
Amikor olyan szűk az előszobánk, hogy a bejárati ajtó közvetlenül egy falra nyílik, az az életünkben felbukkanó korlátozottság érzésére utalhat, különösen abból a szempontból, amelyik életterületen helyezkedik el. Ilyenkor tehetünk a falra olyan képeket, amelyek "tovább visznek", mint például egy erdei út képe, de az adott életterülettel szimbolikusan megegyező témájú képet is használhatunk.

Energetikai szempontból nem túl szerencsés, ha a bejárathoz túl közel esik lépcső, mert a beáramló csi attól függően, hogy lefele vagy felfelé vezet a lépcső, arra fog távozni, ahelyett hogy a bejárat szintjén végig tudna keringeni. Ehhez hasonló kedvezőtlen helyzetet idéz elő, amikor a bejárattal szemben, az előszobából nagyobb üvegfelületre látunk. Ebben az esetben is a beáramló energia azonnal megszökik az ablakon vagy a hátsó ajtón. Életünkben ugyanígy szaladhatnak el mellettünk a lehetőségeink, az alkalmak a cselekvésre, vagy esetleg észre sem vesszük őket, csak utólag kapunk észbe, hogy mikor mit kellett volna cselekednünk. Az energia elfolyását megakadályozzák az ablak előtti függönyök, a virágok, a mozgókák, a kristályok.

A feng shui problémák forrásává teszi a bejárati ajtó közelében nyíló vécét, mivel a beáramló csi egyrészt a lefolyókon keresztül el is illan, másrészt a jótékony csi keveredik a mellékhelyiség egészségtelen energiájával. Szerencsésebb esetben egy kis ablakon keresztül közvetlenül megoldható a vécé szellőzése, egyébként pedig a szellőzési időszakon kívül csak azt a praktikát tudjuk bevetni, hogy zárva tartjuk mind a mellékhelyiség ajtaját, mind a vécé fedelét.

Még egy pár szót érdemes szánnunk az előszobában használt anyagokról és színekről. Ez a helyiség a legerősebben igénybe vett része a lakásunknak, ezért különösen a padlón fontos, hogy olyan anyagokat használjunk, amelyek tartósak és könnyen tisztán tarthatóak. Olyan lakásokban, amelyek közvetlenül a kerthez, vagy az utcához csatlakoznak, a legpraktikusabbak a természetes vagy műkő burkolatok, a kerámia padlóburkoló lapok. A parketta vagy a hajópadló megfelelő felületkezeléssel is jól használható.

A színek kiválasztásakor lehetünk akár merészebbek is, mivel itt csak rövid időt töltünk el; viszont a színválasztásnál elsődlegesnek kell tekinteni a színek téralakító, méretkorrigáló hatását. Kisméretű előszobáknál jobb, ha világosabb színeket választunk a tágasabb hatás elérése érdekében. A sötét padló, és a világos falak növelik a térhatást, viszont ha túl magas és keskeny az előszobánk, a sötét mennyezettel kellemes összhatást érhetünk el. Előfordulhat, hogy az előszoba keskeny és hosszú, ilyenkor a végfalon alkalmazzunk sötétebb színt vagy burkolatot, mert az "előrehozza" a falat. A mennyezeten vagy a padlón a keresztirányú csíkozás szélesíti, a hosszirányú megnyújtja az előszobát.

Fontos kérdés előszobánk nemcsak esti, hanem a napközbeni mesterséges megvilágítása is. Elegendő általános megvilágítást kell adnunk úgy, hogy az egész előszobát bevilágítsa, láthatóvá tegye a tárgyakat a szekrényben, a falon, és úgy hogy az előszobába érkező számára élénkítő legyen. Magasabb előszobákban használhatunk mennyezetről lelógatott lámpákat, vagy akár falra szerelt lámpákat. Alacsonyabb belmagasságnál a legcélszerűbb a mennyezetre szerelt, vagy a mennyezetbe süllyesztett lámpák alkalmazása. Külön világítás legyen a tükör előtt, hacsak nem közvetlenül a tükör fölé kerül mennyezetvilágítás. Fontos, hogy a fény a tükör előtt állót világítsa meg, és ne okozzon káprázást; a legjobb egyébként a tükör kétoldali megvilágítása.

Összefoglalva nagyon röviden azt mondhatjuk, hogy az előszoba az első benyomás az ott lakókról, és otthonunk légköréről. Ezt a helyiséget a lakás szerves részeként kell kezelni, vagyis a használati szempontok mellett otthonunk egészének hangulatát tükrözzék a választott anyagok, színek és részletek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...