2011. január 7., péntek

Gyógymódok a feng shuiban

Amikor az ember még a szabad ég alatt lakott, a fák, folyók és minden más körülötte, környezetének része volt. Az emberek sziklapárkányok alá húzódva, kidőlt fák alatt, ágakból, levelekből és fűből készült kunyhóban kerestek védelmet, menedéket az esőtől, napsütéstől.

A hegyoldalba vágott üregek, a barlangok már jobban óvták őket a hidegtől és a vadállatoktól. Évezredek teltek el, és a görbített, lekerekített alakzatú barlanglakásoktól, sárkunyhóktól megérkezünk az újkor emberének otthonába, ahol egyre több időt tölt el éles kiszögellésű falak, hegyes, éles tárgyak, struktúrák között. Ha úgy érezzük, hogy akaratlan idegesség, feszültség tör ránk ilyen körülmények között, vagy kényelmetlenül érezzük magunkat ülő vagy álló helyzetünkben, az nem véletlen; örököltük őseink "emlékezetét".

Menedékünk az otthonunk, viszont a falakkal körbezárt házban a kozmikus csi és a friss levegő 70-80 százaléka a falakon kívül reked. Ráadásul Délkelet-Ázsia melegebb éghajlatú vidékeivel szemben, ahol egész nap nyitva vannak az ablakok, és így szabadon áramolhat a házba a friss levegő, a mi éghajlatunkon az ablakokat gyakran zárva tartjuk, ami lelassítja a a jótékony csi áramlását és keringését. Ez bizony nem hat kedvezően életerőnkre és vitalitásunkra.

A feng shui különböző orvoslási eszközeivel a szabadtéri körülményekhez hasonlót érhetünk el, illetve csökkenthetjük vagy megszüntethetjük az ártalmas hatásokat. Írtam már szimbólumokról, amelyeket az egyes életterületekhez tudunk kötni; ezek konkrét helyen fejtik ki leghatékonyabban hatásukat.
A most következő feng shui eszközök viszont az otthonunk vagy munkahelyünk egészére kihatással bírnak. Az olyan gyógymódokkal, amelyekkel élénkítjük a csi áramlását, vigyázzunk, nehogy alkalmazásukkal a "minél több, annál jobb" csapdájába essünk. Egy energiával túlserkentett helyiség rendkívül fojtogató jang hatásúvá tud válni.


Az egyik legismertebb feng shui eszköz amely aktivizálja az éltető energiát, az a SZÉLCSENGŐ. A szélcsengők azzal a hanggal vonzzák vagy szórják szét a csit, amit akkor keltenek, amikor a szél megfújja őket. Lakáson belül a főbejárati ajtóhoz tegyük, ahol az ajtó nyitásával keletkező légáramlat aktivizálja, de úgy, hogy az ajtó nyitásával kellemes, lágy összhang keletkezzen, ne pedig csörömpölés (úgy szereljük fel a mennyezetre, hogy ne érintkezzen az ajtóval). Az erkély, a terasz és a télikert ajtajához felszerelt hangjátékok ugyancsak jól hatnak az energia stabilizálására és megtartására.
A szélcsengők legmegfelelőbb anyaga a fém, mert tisztább a hangja, mint a fának, az üvegnek, a kagylónak, a kerámiának vagy a műanyagoknak. Mindenesetre az üzletben próbáljuk ki, hogy melegen és barátságosan szólnak-e, és akkor akasszuk fel otthonunkba,  ha senkit nem zavar a hangja. A szélcsengőt be is festhetjük aranyra, sárgára, narancssárgára, barnára vagy több színűre, akár szivárványmintásra, a helyiség színösszeállításával összhangban. Viszont ne legyen teljesen vörös (Tűz elem színe), vagy zöld (Fa elem színe), mert ezek a színek elemi konfliktusban állnak a fémcsövekkel (Fém elem).

A MOZGÓKÁK nem adnak hangot, ezek beltéri, enyhe légáram hatására is mozognak. Kizárólag a lakáson belüli alkalmazásra valók; a nagy ablakok közelében vagy a hosszú folyosókon lelassítják a csi áramlását, ezzel teremtenek egyensúlyt. Készülhetnek papírból, üvegből, kerámiából illetve fémből, formálhatnak állatokat (a halak kiváló alakok a mobilokhoz, mert a bőséget és boldogságot jelképezik) vagy virágokat. A mozgókákkal a szabályos vagy hiányos életterület energiáját segíthetjük működésében.

Mind a külső környezetben, mind a lakóterületben mozgó víz élénkíti a csit. A szabadban, áramló víz mellett nagyon jól el tudunk lazulni, fel tudunk frissülni. Érthető, hogy sokan vágynak SZOBASZÖKŐKÚTRA vagy kődarabon csörgedező forrásra. Arra viszont vigyázzunk, hogy nem mindenki viseli el ezek stimuláló hatását! Elhelyezésükre nem is alkalmas a lakás bármely, tetszőleges pontja. Általában a nappaliban, az étkezőben vagy a ház közepén a legjobb elhelyezni a víz jellegű gyógymódokat. A mozgásban lévő víz nem kívánatos a hálószobában, mellette nem igen lesz nyugalmas az alvás.
A víz a legfontosabb feng shui gyógymód. A kínaiak szemében a víz a pénz, a gazdagság, a bőség szimbóluma. A házon kívüli vizes gyógymódokat, a szökőkutat, vízáramot a legkedvezőbb a ház elé telepíteni vagy a Sárkány oldalra, hogy több csit vonjon a közelbe.

Az AKVÁRIUMBAN bugyborékoló víz és a színes halak vonzzák a jótékony csit, és növelik a helyiség energiáját. Egy levegőztetővel felszerelt akvárium rengeteg buborékot és párát termel, ami ugyancsak jótékony energiát vonz a házba, az aranyhalak pedig a gazdagságot, bőséget, boldogságot és jókedvet szimbolizálják. Különböző véleményeket lehet olvasni, hogy hány halat és milyen színűt tartsunk egy akváriumban. Szerintem ennek nincs akkora jelentősége, mint annak, hogy az akvárium legyen jól gondozott; vize legyen tiszta, átlátszó és ne pangjon, mert csak a tiszta és világos víz válik hasznunkra.

A tényleges vizes gyógymódokon kívül, a vízesések és más vízzel kapcsolatos természetábrázolások ugyancsak növelik a helyiség csi-ellátását. Egy bővizű vízesés képe, amelyen rengeteg fehér vizet látni, akár 50-60 százalékát is elérheti egy valódi vízesés hatásának. Nagy zuhatagok képeit csak a sok mozgással járó tevékenységek helyiségeibe tegyük, ahol a cselekvés serkentése szükséges. Hálószobába, vagy ott, ahol alkotó munka folyik, nyugodtan folyó vizek képeit tegyük.

A prizmához hasonlóan működik az ablakba fellógatott üvegből készült SZÍVÁRVÁNYKRISTÁLY. A nap fényét a belső térben csillogva szétterítik, ezáltal a helyiség világító és sugárzó csivel gazdagodik. A kristály képes akár a legkisebb ablakon is éltető energiát behúzni a helyiségbe, de ugyanígy meg tudja fékezni a hosszú, szűk folyosókon rohanó energia mozgását. A folyosó mértani közepére akasszuk fel a kristályt, olyan magasságba, hogy alatta elhaladva ne verjük bele a fejünket, ablak esetében pedig akkor a leghatásosabb, ha a közepéig lógatjuk. A szivárványkristályunk mindig legyen tiszta (csak folyóvízben szabad tisztítani és ne törölgessük),és hibátlan darab.
A természetben növekedett kristályok - mint például az ametiszt, a rózsakvarc, a hegyikristály - egészen különös kristályszerkezettel és színnel rendelkeznek. Az emberek, állatok, még a növények is válaszolnak e nemes kövek finom rezgéseire, és segítségükkel akár betegségek tünetei is enyhíthetők. Alkalmas feng shui segítőeszközök, ugyanis az életterületeink értékét jelenlétük növeli, gazdagítja. A túl sok kristály viszont túltöltéshez vezethet, főleg ha nagy számban, a pihenőövezetben helyezzük el őket. Fontos, ha birtokunkban vannak, ne hanyagoljuk el őket! Ápolást, tisztogatást, gondoskodást igényelnek a nemes kövek.

A TÜKRÖK vonzzák, erősítik és mozgásban tartják a csit. Számos problémára orvosság azáltal, hogy tágasabbá tehetik az apró teret, erősítik a fényt, új irányba terelik az éltető energiát, kiigazítják a kedvezőtlen alakú területeket. A főbejárattal szemben, ha túl közel egy nagy tükröt állítunk, az kirekeszti a kozmikus energiát a házból. Mellékhelyiséggel vagy egy másik ajtóval szemben sem érdemes tükröt állítani, mert a beérkező csi javát azonnal az illető helyiségbe tükrözi, így a többi területre már alig jut.
Ha nemcsak dísztárgyként használjuk a tükröt, akkor a tükör legyen elég magas és széles ahhoz, hogy legalább mellkastól felfelé láthassuk magunkat, de a legjobb ha van egy olyan tükrünk is, amelyben tetőtől talpig látszódunk. Energetikailag megtörnek a tükörcsempék, az absztrakt, hullámos tükrök, ezért használatukat a feng shui nem ajánlja. A tükrök kényelmesebbé, biztonságosabbá teszik a szobákat; ha az ajtónak háttal ülünk, a megfelelően elhelyezett tükör visszaadhatja jóérzésünket. Hálószobába csak úgy tegyünk tükröt, hogy az ágyban fekve ne lássunk bele, mert különben diszharmóniát okoznak.
Domború és homorú tükröket házon kívül lehet alkalmazni, segítségükkel szétszórhatjuk, semlegesíthetjük a házbejárat előtti lámpaoszlop, távvezeték oszlop, vagy fatörzs támadó negatív energiáit. A homorú tükröt a túl nagy és fenyegető környezet - toronyház, adótorony - lekicsinyítésére, illetve helyzetének bizonytalanabbá tételére használják.

Mindannyian ismerjük a napfény rendkívüli hatását az egészségre, mi emberek a fénytől függő lények vagyunk. Mindennapjaink viszont többnyire mesterségesen megvilágított belső terekben telnek, télen pedig gyakran heteken át nélkülözzük az igazi napfényt, ez az állapot pedig felemészti energiatartalékainkat. A helytelenül megvilágított terekben a csi drámaian lecsökken, sőt egy ház homályos és sötét részein megtelepedhetnek és elszaporodhatnak a gombák, ami negatívan hat a lakók egészségére.
Környezetünket ragyogóvá, fénylően meleggé kell varázsolnunk mesterséges megvilágítás segítségével. A MESTERSÉGES FÉNYEK legyenek ragyogóak, de ne vakítsanak, a lámpák árasszanak meleg és barátságos fényt. A legjobb a teljes színképű fény, amelyben a szivárvány valamennyi színe megtalálható. A teljes színképű fényben élő emberek ritkábban betegszenek meg. Az ilyen típusú világítás teljesen elterjedt a skandináv országokban. Használjunk különféle fényforrásokat egy térben, így választhatunk a meghitt vagy a társasághoz szükséges világítás között. Minden esetben a lakás bejárati része legyen kellő fényerősséggel megvilágított!

A SZÍNEK hatásairól már írtam régebbi bejegyzéseimben. Egy kellemes, harmonikus színösszeállítás javíthatja a helyiség energiáját, ami javítja teljesítőképességünket is, és hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. A feng shui a színcsoportok alkalmazását a lakók születési éve szerinti elemekre építi; viszont a színek alkalmazása főleg nagyobb felületeken (például a falakon) sokkal összetettebb feladat annál, minthogy csak a feng shui előírásait vegyük figyelembe.

Végezetül megemlíteném, hogy a VIRÁGZÓ NÖVÉNYEK ragyogó sugarakat és elektromos mezőket gerjesztenek, amelyek természetes, vonzó jellemzőiket szimbolizálják. Egy vázányi frissen vágott virág rendkívül frissítően hat, ezek a virágok rengeteg csit és oxigént vonzanak, amelyek növelik életerőnket és fejlesztik alkotókészségünket. A frissen vágott virágcsokor emlékeztet a pillanat szépségére, de múlandósága révén a továbblépés és az elengedés szükségességére is. Azokban a lakásokban ahol dúsan zöldellnek az egészséges növények, harmóniát tapasztalunk. A szobanövényeink az élet üzeneteivel gazdagítanak bennünket, csakúgy mint a fák és a bokrok. Gondozzuk növényeinket, virágjainkat szeretetteljesen, törődjünk velük gyógyítóan, mert minden, amit értük teszünk, visszahat az életünk különböző területeire!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...