2011. január 25., kedd

A központ: a nappaliszoba

Lakásunk leginkább jangos területe a nappali, hiszen ebben a szobában van leggyakrabban együtt a család, és itt fogadjuk vendégeinket barátainkat.
Itt ülünk le munka után pihenni, olvasni vagy tévét nézni, és van úgy, hogy itt is étkezünk. Lehet, hogy valaki még otthon is dolgozik, feljegyzéseket készít, általában ehhez is itt keres helyet; és a gyerekek is szívesen játszanak a nappaliban játékszereikkel.
Egyetlen szoba berendezése sem igényel annyi figyelmet, mint a nappali, hiszen meg kell felelni a sokféle tennivalónak, és minél nagyobb a család, ez annyival összetettebb feladat. Mindenre lehet megoldást találni, csak jól át kell gondolni, hogy számunkra mi a legfontosabb, és mit várunk a saját nappali szobánktól. Ennek hiányában akár az is megeshet, hogy a lakás többi részében zsúfoltan és kényelmetlenül élünk, miközben van egy díszesen kialakított helyiség, amit csak ritkán használunk, esetleg csak másoknak mutogatunk.
Ez feng shui szempontból is gondot jelenthet, mert energiahiányos területet fog létrehozni. Ilyenkor azzal az életfeladattal kapcsolatosan adódhatnak problémáink, ahol a nappali elhelyezkedik.

Hol, és melyik szoba legyen a nappali szoba?
Az a legideálisabb - tekintettel a többcélú használatra, és mivel itt tartózkodunk a legtöbben együtt - ha a lakás legnagyobb és legszebb szobáját alakítjuk ki nappalinak. Amikor a lakás csaknem azonos méretű szobákkal rendelkezik, akkor vegyük figyelembe a centrális elhelyezkedést, az előszobából való közvetlen megközelítési lehetőséget, az erkéllyel vagy a kerttel való kapcsolatot és a szoba kedvező tájolását (dél-délnyugat).
A feng shui is kiemeli, hogy a nappali a bejárathoz legyen közel, és ne a hálószobák után következzen a lakás legtávolabbi pontján, mert ez azt jelzi, hogy az ilyen otthonokban élők magánéletüket alárendelik a külvilágnak, más személyeknek, illetve annak az életterületnek, ahol a nappali található.

Egy kis lakásban nem biztos, hogy van egy olyan nagy szoba, ahol minden tevékenység számára van elég hely, például ahol elfér kényelmesen egy ülőgarnitúra, egy étkezőasztal, könyvespolc, olvasósarok, stb. Amikor kevés a hely, azon kell elgondolkozni, hogy számunkra mi a legfontosabb, mit lehetne esetleg összevonni, vagy elhagyni, és melyek azok a tevékenységek, amelyekre másutt is találunk helyet a lakásban. Ne zsúfoljuk tele a nappalit, hanem inkább törekedjünk arra, hogy levegős környezetben a legfontosabb tevékenységek számára legyen megfelelő a berendezés.


A nappali szoba képét leginkább a pihenő- vagy ülőbútorcsoport elhelyezése határozza meg. A szokványos elhelyezésen kívül - amikor egy háromüléses pamlagot állítunk a fal mellé, szemben vagy mellé egy-egy fotelt - sok más lehetőség is elképzelhető. Lehet sarokra rendezni a garnitúrát, merőlegesen a térbe állítani a pamlagot, vagy egymással szemben két kisebbet, és másfajta fotelekkel kiegészíteni a kört, stb; ez függ a helytől is, de elsősorban a használat módjától. A körberendezett többféle fotel vagy a szabadpárnás garnitúra fesztelenséget áraszt; és lazább elrendezést érhetünk el több kis asztal elhelyezésével, mint amikor egy téglalap vagy szögletes dohányzóasztal köré rendezzük ülőbútorainkat.

A feng shui azt mondja, hogy az ülőgarnitúrát úgy helyezzük el, hogy csalogassa a belépőt, hogy foglaljon helyet, érezze otthon magát. Az elmélet szerint ez nem fog bekövetkezni, ha az ülőgarnitúrát háttal a szobaajtónak állítjuk fel. Az ősi, emberi ösztön arra int, hogy figyeljünk ki közelít hátulról; az ilyen helyzetben ülők védtelennek érzik magukat.
Olyan helyeken sem tartózkodunk hosszabb ideig szívesen, ahol a pamlag a szobaajtó meghosszabbításában áll. Ilyenkor a szobaajtón beáramló energia átalakul úgynevezett huzatenergiává, amely energetikailag negatívan hat az ott helyet foglaló személyekre. A szobaajtóhoz túl közel lévő ülőgarnitúra sem túl hívogató, mert ilyenkor a felbillent nappali egyensúlya ugyanezen a módon hat belső állapotunkra.

A feng shui szerinti legkedvezőbb elrendezésben a legtöbb, nappaliban tartózkodó személy rálát a szobaajtóra, látja ki lép be, nem érzi védtelennek magát. Ezenkívül pedig a garnitúra a szoba erőpontján áll, mely az ajtó átellenes sarkának tájéka. Ha a feng shui javallatait vesszük figyelembe ülőgarnitúránk kiválasztásakor, akkor azt érdemes megjegyezni, hogy a lekerekített formák, az íves végek a feng shui kedvencei. Óvakodjunk a hegyes élektől, melyek vágó éleket képeznek, és negatív hatással vannak a környezetükben tartózkodókra.

Régi otthonok melegségét idézi a nappaliban elhelyezett kandalló. A feng shui "öt elem tana" szerint a kandalló a Tűz elemet képviseli, így igazán jó helye a Hír és hírnév (Tűz elem), a Szerelem és házasság (Föld elem), a Tudás és önművelés (Föld elem) életterületeken van. Mivel nem minden évszakban használjuk a kandallót, energiahiányt is okozhat. Ezekben az időszakokban élő növényekkel, szimbólumok elhelyezésével orvosolhatjuk a hiányzó tűz energiát. Feng shui szerint problémás lehet a kandalló felett elhelyezett tükör, tekintettel arra, hogy a tükör Víz eleme ellentétben áll a kandalló Tűz elemével; lelkileg ez utalhat a bennünk lévő belső ellentétek harcára az adott életterület szintjén.

Külön szólni kell az olyan picurka lakásokról, ahol a nappali egyben hálóként is funkcionál. Ilyenkor az aktív és a passzív energiák teljesen összekeverednek, így se teljes aktivitásról, se teljes pihenésről nem lehet beszélni. Ebben az esetben, amennyiben módunkban áll mindenképpen szeparáljuk el a szoba egy részét hálófülkének. Ha ez kivitelezhetetlen, akkor figyeljünk kiemelten az egészségünkre, mindig találjunk módot arra, hogy feltöltsük energiakészleteinket, illetve lelkileg legyünk megerősödve, mert hosszú távon bizony ez a helyzet kimeríti testünket és szellemünket.

Amikor a nappali szoba anyagait és színeit tervezzük, figyeljünk az összbenyomásra. A nappali egy mozgalmas helyszín, viszonylag sok tárggyal, különböző bútorokkal; ezeket mind úgy kell összehangolni, hogy a választott színek és anyagok nyugodt és harmonikus összhatást adjanak.
Ha a nappali nagy, akkor színnel vagy anyaggal kiemelhetünk, vagy "leválaszthatunk" egy területet. Ezt a módszert padlóburkolatnál vagy egy falfelületnél is alkalmazhatjuk. Kisebb nappaliban jobb minél világosabb színeket alkalmazni. Nem kell attól félni, hogy unalmas lesz az összhatás, hiszen a sok tárgy élénkíteni, színesíteni fogja a szobát, és ebben még egy-egy jól megválasztott kontrasztszín is segítségünkre lehet.

A nappali világításánál fontos, hogy az olyan legyen, hogy az egész szobát jól lássuk, de a fény ne legyen túl éles és zavaró. Legyen olyan a világítás, hogy érvényesüljön az összhatás. Ezenkívül még a különböző tevékenységekhez (étkezés, társalgás, olvasás, munka stb. ) különböző helyi világításra lesz szükségünk. A sokféle fény, a különböző lámpák ugyanúgy jól megférnek egymással, mint a különböző bútorok, tárgyak a szobában. Arra figyeljünk a lámpák összeválogatásakor, hogyha az egyik lámpa jellegzetes és hangsúlyos formájú, akkor mellette a többi legyen szerényebb, visszafogottabb, egyszerűbb.

Összefoglalva, alakítsunk ki olyan nappali szobát, amelyet szívesen és kényelmesen tudunk használni akár családtagjainkkal, akár barátainkkal töltjük több-kevesebb szabadidőnket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...