2011. január 30., vasárnap

A szép és praktikus konyha

Mára teljesen elfogadott a tény, hogy a konyha nem kizárólag a nők felségterülete, és az is, hogy a nőknek a munka nem kizárólag a főzésben és egyéb háztartási tevékenységben merül ki.
Én azért remélem, hogy a konyhának mindig megmarad a maga tradícionális szerepe, és egyre többen ráébrednek arra, hogy mennyire más, minden szempontból táplálóbb az otthon, válogatott alapanyagokból, szívvel-lélekkel elkészített ételek energiája. A házhoz rendelt, gyorséttermi vagy mirelit készételek általában nemcsak, hogy egészségtelenek, de teljes mértékben hiányzik belőlük a valódi érzelem, amivel mi magunk szeretteinknek készítjük az ételt.

Hogy szívesen főzünk-e, van-e elég helyünk hozzá, kezünk ügyében van-e minden, amire a főzés közben szükségünk lehet, hogy jól érezzük-e magunkat a konyhában; ez mind összefüggésbe hozható azzal, hogy milyen a konyha berendezése.


A konyha mérete természetesen behatárolja a lehetőségeket, de ezeket az adottságokat is többféleképpen lehet kihasználni. Új ház építésekor magunk dönthetjük el, hogy milyen legyen a konyha, így főzési szokásaink, és családunk szempontjai a mérvadóak a konyha kialakításánál és berendezésénél.
Régi építésű konyhákban is van lehetőség egyedi megoldásokra, hiszen ma már olyan bőséges a konyhabútorok és -felszerelések kínálata, hogy minden esetben megtaláljuk a helyiségnek megfelelő berendezést. Amennyiben úgy találjuk, és módunkban áll, magát a helyiséget is bővíthetjük; áttörhetjük és megnyithatjuk a válaszfalakat (főfalakat természetesen csak szakértő bevonásával), de húzhatunk fel újakat is. Lehet egy légtérben a konyha a nappalival és az étkezővel is, ennek az az előnye, hogy aki a konyhában szorgoskodik, nincs elzárva a család többi tagjától vagy a vendégektől, részt vehet a beszélgetésben, és szemmel tarthatja a nappaliban tartózkodó csemetéket is. Ennél a kialakításnál azonban kellemetlenek lehetnek az elkerülhetetlenül kialakuló szagok; zavaróak lehetnek a konyhai zajok, az edénycsörgés, a vízcsobogás; és kellemetlennek találhatjuk a konyhai munkával együtt-járó "rendetlenséget" is.

A konyha a lakás "szíve", ezért ideális a központi elhelyezése; a bejárati ajtó közelsége sem mellékes, hiszen így nem kell messzire vinni a csomagokat. Ha külön térben van a konyha a nappalitól, akkor legyenek közel egymáshoz, ugyanígy ha külön van az étkező, akkor ezek is egymás mellett legyenek.
A feng shui úgy tartja viszont, ha hazajövet a lakásajtóból egyenesen a konyhára látunk, az könnyen jelenthet bizonyos evési függőséget. Ilyen helyen a táplálkozás erősen központi helyen áll, étkezési probléma (bulímia, anorexia), elhízás és ezzel összefüggő egyéb betegségek jelentkezhetnek.
A helyzet fizikai orvoslásaként a konyhaajtót tartsuk zárva, amennyiben nincs ajtó, akkor szakítsuk meg a közvetlen energaáramlást az ajtó és a konyha között úgy, hogy széljátékot, mozgókát vagy kristályt erősítünk a mennyezethez.

A konyhára is igaz, hogy minél kisebb, annál fontosabb, hogy minden a "helyén legyen", a munkamozdulatok ne keresztezzék egymást, ne legyenek ott fölösleges holmik, vagyis minden négyzetcentiméternek átgondoltan kihasználhatónak kell lennie, hiszen itt nem tologathatjuk olyan egyszerűen a bútorokat egyik helyről a másikra.

A konyhabútor elrendezése akkor megfelelő, ha az asztallapok, a mosogató, a tűzhely elrendezése megfelel az előkészületek, a főzés, a mosogatás és a tárolás sorrendjének; ez mint kimutatták 60%-kal rövidíti le a főzés közben megtett útvonalat, és 28%-kal csökkenti a főzéssel eltöltött időt.
Akkor korszerű egy konyha, ha a használati követelményeknek, az ott dolgozó ember testméreteinek, mozdulatainak, vagyis a munkavégzés folyamatának felel meg. Egysoros konyhában ez a következőképpen néz ki, a jobbkezességet feltételezve, balról jobbra: a megvásárolt élelmiszert hazavisszük, és kamraszekrényben, hűtőben tároljuk; innen a főzés megkezdésekor elővesszük az alapanyagokat, és az előkészítő munkafelületen tisztítjuk, hámozzuk, daraboljuk a nyers élelmiszereket; közvetlenül mellette van szükség a mosogatóra, ahol mossuk, áztatjuk ezeket; az előkészítő folyamatokhoz sok hely kell, itt praktikus, ha az előkészítő asztalt kihúzható asztallappal növeljük meg; a konyhapult magassága az állómunkához igazodik, az alóla kihúzható asztallap pedig az ülőmunkához; a mosogató másik oldalán (a tűzhely közelében) is szükség van egy bizonyos munkafelületre, ahol a főzés előkészítése, a nyersanyagok összeállítása történik; ennek az előkészítő munkafelületnek a folytatásaként található a tűzhely, a sütő; és itt sem árt, ha a tűzhely után is következik egy kis asztallap, ahol a tálaláshoz szükséges előkészületek megtörténhetnek.

Az egysoros elrendezésen kívül választhatunk kétoldali, L és U alakú, vagy szigetszerűen kialakított munkafelületet, a helyiség méretétől, formájától, az ajtók és ablakok helyétől függően. Ahhoz, hogy a konyhát használni tudjuk, jól hozzáférjünk mindenhez, ki tudjuk húzni a fiókokat, lehajolhassunk a sütőhöz, közlekedni tudjunk egymás mellett, legalább 120 cm helyre van szükség a konyhabútor előtt. A konyhai műveletek elvégzéséhez pedig minimálisan 3,60 méter hosszú hely kell.
A konyhában akár több órát is eltölthetünk naponta, azonos testtartásban végzünk különféle munkákat, és bizony a nem megfelelően kialakított konyhai berendezés fájdalmas gerincbántalmak okozójává válhat. Ezt elkerülhetjük, ha egyedi igényeinkhez igazítva, ergonómiai szempontokat is szem előtt tartva végezzük el a tervezést, amely a következőket foglalja magába: hátkímélő munkakörülmények, könnyű kezelhetőség, biztonság.

A konyha berendezésének ma már elhagyhatatlan eleme a páraelszívó, amely minimálisra csökkenti a konyhában felgyülemlő vízpárát. Szellőztetni rendszeresen kell, ám van, amikor ez nem elegendő. Ezt igazolják azok a vizsgálatok, melyek értelmében a konyha levegőjének óránként minimum hatszor kell cserélődnie ahhoz, hogy a felesleges nedvességet és a káros anyagokat kivezessük.
A mikrohullámú sütőt meglehetősen nehéz értékelni; a feng shui óva int használatától, tekintettel arra, hogy a belülről kívülre ható hevítéssel roncsolja az étel sejtszerkezetét. Minden, amit ezzel az eljárással készítünk, vagy akár csak melegítünk, az energetikai szempontból haszontalan. Az étel belsejének ilyetén huzamos szétdúlása előbb-utóbb zavart okoz az emberi szervezetben is.

A feng shui még a következő szempontokra hívja fel a figyelmünket a konyha elrendezésével kapcsolatban: ha háttal vagyunk kénytelenek dolgozni a konyha bejáratának, az ugyanolyan kedvezőtlenül hat ránk, mint amikor például a fotelben háttal ülünk az ajtónak a nappali szobában; ebben az esetben a tükör használatát ajánlja, amivel "ellenörizni" tudjuk a bejáratot. A tűzhely ha túl közel van a bejárathoz, akkor a beáramló csi esetleg túl erős lesz; a rendezett munkafelület viszont ösztönzi az alkotókészséget és megkönnyíti a csi hatékony áramlását.

A konyha olyan, mint egy kisüzem, ahol állandóan különféle nyersanyagokkal, vízzel dolgozunk, a falakra, bútorokra, padlóra sok piszok kerül. A tisztíthatóság, sterilitás alapfeltétel, viszont ugyanennyire fontos, hogy stílusos, barátságos legyen, hiszen a konyha a lakás olyan pontja is lehet, ahol a családtagok összejönnek, beszélgetnek, jól érzik magukat, miközben a fogásokat együtt készítik el. Ilyenkor a konyhabútor stílusa, anyaga és színe által meghatározott hangulat sokkal nagyobb szerephez jut, mint amikor a konyha egyszerűen a főzés helyéül szolgál.
Arra mindenképpen figyelni kell, hogy a padlóburkolatnak kopásállónak, csúszásgátlónak, könnyen tisztíthatónak, vízállónak kell lennie! Kerülhet a padlóra kerámia vagy mozaiklap, gránit, linóleum, PVC, laminált parketta, parafa.
A falakat tisztántarthatóságuk szempontjából is előnyös, ha lemosható burkolatokkal látjuk el: használjunk lemosható tapétát, falfestékeket; az alsó-felső szekrényelemek között előnyös a kerámialap, gránit, rozsdamentes acél, PVC, parafa.
Az ételkészítés, az étkezés környezetében jó dolog levegős teret, tisztaságot, frissességet érezni; ezt elsősorban világos színekkel, nyugodt felületekkel érhetjük el.

A konyhában fontos egyrészt a természetes fény, hogy az minél nagyobb felületen világítsa meg a munkalapot, másrészt pedig a megfelelő mesterséges megvilágítással megkönnyíthetjük, biztonságosabbá tehetjük a konyhai munkát. A plafonon elhelyezett általános világításon kívül helyi világítótesteket is el kell helyezni. Nem szabad elfeledkeznünk az elektromos készülékek és a konyhai gépek számára a megfelelő számú dugaszoló aljzatról sem.

Összefoglalva: a konyha általában a lakás leggyakrabban használt helyisége, amely legyen szép és praktikus is egyben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...