2011. február 7., hétfő

A pihentető hálószoba

Mindenkinek szüksége van a nyugodt, zavartalan éjszakai pihenésre, hiszen az alvással regenerálódunk, feltöltjük saját "akkumulátorunkat", energiatartalékainkat. A HÁLÓHELY otthonunk legszemélyesebb, legintimebb, fengshuisan szólva, legjinesebb része.
Ahhoz, hogy hálószobánk teljesíteni tudja feladatát, a lehető legnyugalmasabb helyiségnek kell lennie; a főbejárattól essen minél távolabbra, több szint esetén legyen a felső emeleten. Nem tudjuk megőrizni intim szféránkat a bejárathoz közel eső hálószobában, és igazán kipihenni sem tudjuk magunkat, mert a bejárati ajtón beáramló energia inkább feltölt, mint alvásra invitál.

Így érdemes a következő szempontokat figyelembe venni, amikor kiválasztjuk hálóhelyünket:
  • A szoba a lakás forgalommentes részébe kerüljön.
  • Hálóhelyet ne tegyünk átjárószobába.
  • Közel legyen a fürdőszobához.
  • Ideális a keleti irányú tájolása, hiszen ekkor a reggeli napfényre ébredhetünk, és a szoba napközben sem melegszik fel túlságosan, éjszaka pedig hűvösebb. 
  • Az egészséges alváshoz elengedhetetlen a közvetlen szellőztetési lehetőség.
Ha követjük a feng shui előírásait, akkor pluszban a következő hálószoba elhelyezési szabályokkal is számolnunk kell:
  • Ne legyen hálószoba garázs vagy raktár felett - az élő növények segítenek megszűrni a levegő káros energiáit, de maximum két élő növényt helyezzünk el a fejünktől legalább két méter távolságban. 
  • Nem lesz nyugodt éjszakánk hentes, kávéház, étterem, zenés szórakozóhely felett, vagy zajos főút, utca mellett. 
  • Ha a nappali szobában vagyunk kénytelenek aludni, akkor lehetőleg válasszuk le a hálóhelyet. 
  • Ha pedig egy hosszú közlekedőfolyosó végében van a hálószoba, akkor a folyosó közepére akasszunk fel egy metszett kristályt; de nagyon szépek és hasznosak is egyben az apró kristályokkal díszített lámpatestek.  
Belsőépítészetileg kreatív ötlet lehet, amikor egy légtérbe tervezik a hálószobát a fürdővel, viszont egy ilyen hálóban jelenlevő Vízenergia ellentmond a fengshui egyik alapelvével. Energetikai problémát jelenthet az is, ha dolgozósarkot alakítunk ki a hálóban: munka közben lehet, hogy már a pihenésre gondolunk inkább, az ágyban pedig az frusztrál bennünket, hogy milyen munkát nem végeztünk el.

Sokan szeretnek a hálószobában az ágyból tévézni; a feng shui viszont igen kritikus a hálóban elhelyezett mindenféle elektromos tárggyal szemben. Ezek a tárgyak már akkor is elektroszmogot bocsájtanak ki, ha csak a konnektorba vannak bedugva, működés közben a hatás pedig fokozódik. Ez általános fáradékonyságot, zaklatott idegállapotot, túlzott ingerlékenységet, felpörgetettséget, energiahiányt, szexuális vágy csökkenést, általános érdektelenséget és még számtalan más problémát okozhat.

A tükör és a hálószoba kapcsolatáról már írtam: előfordulhat, hogy alvászavarokat okoz, ha az ággyal szemben tükröződő felület van; ilyenkor éjszakára takarjuk le, vagy szüntessük meg végleg ezt az állapotot.

A hálószoba bútorozási lehetősége függ a helyiség méreteitől és a formájától. Egy kis hálóhelynél nagy kötöttséget jelent a falfelületek hossza, a nyílászárók elhelyezkedése, illetve a fűtőtest helye. Megfelelő hely kell a szobában való közlekedés számára, szabad helyre van szükség az ágyneműtartó kezeléséhez, öltözködéskor is kell a hely, ha pedig szekrények vannak a hálóban akkor a szekrényajtók kinyitásához, vagy a fiókok kihúzásához úgyszintén hely kell.


Az ÁGY a hálószoba legfontosabb bútora. Mire figyeljünk fekvőhelyünk elhelyezésekor?
Az ágy energetikai szempontból a legjobb helyen a szoba bejárati ajtajának átellenes pontján van, úgy hogy háttámlája érintkezik a fallal, és mind a két oldala körbejárható. Az erőpontok különösen kedvező energiát adnak a pihenésnek, a nyugodt alvásnak. Ez viszont csak egy szempont a sok közül.

Nem teszünk ágyat ablak alá a huzatenergia miatt (ez lakberendezésileg is úgymond egy tilalom); a padlófűtés sem javasolt a hálószobákban (az ágy alatt futó padlófűtés állandó vízér-hatást kelt, mely káros sugárzást jelent); ugyanígy fizikai betegségek kialakulásához járulhat hozzá, ha az ágy támlája mögött a túlsó falon vízcsövek futnak, ha vécé van ott, vagy elektromos berendezések - ezek az energiák mind megzavarják az éjszakai regenerálódást. Meggondolandó, hogy nehéz tárgyakkal a fejünk felett (pl. polc könyvekkel, nehéz keretű kép) biztonságban érezzük-e magunkat az ágyban fekve, vagy azzal a gondolattal alszunk-e el, hogy valami a fejünkre szakadhat - inkább szüntessük meg ezt a belső nyugalmunkat zavaró tényezőt.
Amire a fengshui még nemet mond, az a klasszikus ravatalozó helyzet elrendezés. Több kultúrában mint például a magyar paraszti kultúrában, több dél-amerikai népnél, a kínaiaknál a halottakat lábbal az ajtó irányába fektetik, ravatalozzák fel. Ennél fogva nem javallott, hogy az ágyban fekve lábunk minden akadály nélkül közvetlenül az ajtó felé nézzen - ez belső félelmeinket fogja felerősíteni, és gyengül immunrendszerünk.

Az ágytípusokról még néhány szó: a feng shui kifejezetten szerencsésnek tartja, ha ágyunk fix lábakon áll (nem kerekeken), mert akkor alatta is szabadon áramolhat a csi (viszont itt se feledkezzünk el a tisztaságról). Ha ágyneműtartós ágyunk van, akkor pedig arra figyeljünk, hogy ne alakítsunk ki magunk alatt lomtárat, ügyeljünk a valódi rendre. A párunkkal való közös ágyban ne aludjunk két külön matracon, a két matrac közötti rést fedjük be, különben elválasztó törésvonalként működik a párkapcsolatban.

A lakás legintimebb szobájában különösen fontos az anyagokat és a színeket saját egyéniségünknek megfelelően kiválasztani. A hálószoba általában kis méretű, nincs benne sok bútor, az anyagok és a színek nagy felületeken (padló, falak, ágyak fekvőfelülete, szekrényfelületek, függöny) vannak jelen - ezeket a nagy felületeket kell úgy összehangolni, kialakítani, hogy pihentető nyugalmat árasszanak. A hálószoba esti megvilágításakor gondoskodjunk általános világításról (kis hálók esetében nem szükséges a mennyezeti központi világítás, főleg nem az ágy fölé lógatott csillár), valamint tegyünk az ágyakhoz is irányítható fényű lámpákat az olvasáshoz.
Mindenkinek zavartalan, pihentető éjszakákat kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Timi! Abban kérném a segítségedet, hogy mit tehetek abban az esetben, ha egy panel lakásban élek, ahol van egy nappali és két kicsi szoba. A két kis szobát a lányaim használják, mivel 6 év különbség van köztük - a nagyobbik már majdnem 15 éves, - ezért nem tenném őket egy szobába. Így marad a nappali nekem hálószoba gyanánt - közben nem csak háló, de itt tudok ruhát szárítani, vasalni, ezért folyton elől van a szárító és a vasalódeszka, itt néz mindenki tv-t, itt van a számítógép is, itt éljük az életünket. Ajtóval nem rendelkező helységről van szó. A bejárati ajtó bal oldalán helyezkedik el (három életteret is betölt - 2,7,6 - vagyis a lakás egész nyugati részét kiteszi. DNY-2-itt leginkább az erkélyajtó,francia erkély,nagy komód, a szárító és a vasalódeszka helye. A helyiség középső része ahol a kanapén alszom és vele szemben a tv áll a 7-es területet fedi le, végül a 6-os területen van egy faltól-falig-plafontól-padlóig beépített gardrób és benne a számítógép sarok=iroda és a biciklik), de ahogy valaki belép rögtön belátja az egészet. Sajnos már egyedül bitorlom az egészet, mert a férjem elhagyott minket, most válunk. Sajnos nagyobb átalakításra, beruházásra nincs keretem, de érzem, hogy nem jól mennek a dolgok, nem tudok kikapcsolódni, koncentrálni, szeretném a szerelmi életemet is rendbe tenni - legfőképpen ezt szeretném - de nem tudom hogy is álljak neki... Van egyáltalán megoldás egy több funkciót betöltő helység rendezésére?
    Lenne még egy kérdésem, mi a helyzet akkor, hogy ha a 8-as területen főként a wc és a fürdőszoba áll?
    Segítségedet előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Szabó Erika

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...