2010. augusztus 24., kedd

Mit árul el az alaprajz?

Milyen a klasszikus feng shui elvei szerint a legtökéletesebb alaprajzú otthon?
Szabályos négyzet formájú, a sarkok nem éles szögeket zárnak be, hanem ívelt formájúak, tekintettel arra, hogy az egyenes és az ív találkozási helye energetikailag éltető csi-ben dús.
Általánosan azt mondhatjuk, hogy a SZABÁLYOS ALAPRAJZOK a kedvezőek, amelyek négyzet vagy téglalap formájúak. A téglalap alakzat viszont arányait tekintve ne legyen túlzott mértékben hosszúkás.



És miért ezeket a szabályos, szimmetrikus alaprajzokat tekinthetjük szerencsésnek? 
Mert ilyenkor mind a nyolc életfeladat benne van a térben, és lehetőség van a kiteljesedésre. Minél kevésbé szabályos a ház alakja, annál lendületesebb és változó benne az élet.

Emellett a feng shui azt mondja, hogy a szabálytalan formák jelenthetnek egészségügyi problémákat, hiszen az egyes életterületek kapcsolatban állnak a fizikai szervezet meghatározott részeivel, így pedig megállapítható, hogy az ott lakók, dolgozók jellemzően milyen betegséggel küzdhetnek leggyakrabban.


SZABÁLYTALAN ALAPRAJZOK esetében gyakran előfordul, hogy egyes életterületek részben vagy egészben hiányoznak. A hiányterületek hatása gyengeségként jelentkezhet azzal az életfeladattal kapcsolatban, amely nincs benne a térben. A klasszikus feng shui tanácsadók nem hajlottak a kompromisszumra, alapfeltétel volt a szabályos forma. Nem számított pénz, idő, energia; ha kellett jött az átépítés, költözés, vagy uralkodók esetében új paloták emelése. A mai világban azért nem lehetünk ennyire drasztikusak, így a modern irányzatok kidolgozták a maguk takarékosabb harmonizációs eszközeit.

Néhány főbb szempontot leírok, hogyan kell értelmezni egy alaprajzot, illetve egy kis segítségül itt van egy szabályos alakú lakás Bagua-térképe:


1. Karrier és emberi kapcsolatok
2. Szerelem és házasság
3. Egészség és család
4. Gazdagság és siker
5. Taj-csi
6. Pártfogók és utazás
7. Alkotókészség és gyerek
8. Önművelés és tudás 
9. Hír és hírnév

Mindig a FŐBEJÁRATTÓL indulunk ki; ebben a feng shui iskolában a főbejárat a csi szája, ezért ezt tartják a kiinduló pontnak a térkép felvázolásánál. A képen a lakás bejárata a "karrier, emberi kapcsolatok" életterületére esik. De lehetne az "önművelés, tudás" vagy az "utazás, pártfogók" területén is. 
Ez a három lehetőség adódik. Amikor egy háznak több bejárata is van, mindig az az irányadó, amelyiket a leggyakrabban használjuk. Ha a háznak szerves részét képezi a garázs, és nem a főbejáratot használjuk, akkor azt az ajtót kell annak tekinteni, amin keresztül az autóval a garázsba jutunk. Ez azért nem szerencsés, mert ilyenkor az "igazi" főbejárat energiahiányossá válik.

Ami a főfalon kívül esik, például egy erkély, vagy egy ív az TÖBBLETES TERÜLETNEK számít, mint a fenti képen a terasz, amely a "szerelem, házasság" és a "hír, hírnév" életterületnek ad segítő többletet.
A szabálytalan alaprajzot képletesen szabályossá kell formálni a főfalak mentén, és így kell mindkét irányban harmadolni. Erre a 3x3 felosztású négyzetekre kell ráhelyeznünk a Bagua-térképet, illeszkedve a főbejárat által meghatározott irányhoz. A lakásra rajzolt bagua rácson fel fogjuk ismerni, melyik terület hiányos, illetve többletes.
Ha egy bagua területen GARÁZS van, nem hiányos terület, de mégis megerősítést igényel a ráeső életfeladat funkciójának megfelelő helyiségben. Például, ha a "család, egészség" életterületet foglalja el a garázs, akkor akár a lakás ebédlőhelyiségében tudunk harmonizálni.
A VERANDA és a loggia (ha a főfalak kijönnek a házon kívülre, és felülről fedve van) minden esetben szerves részét képezi a lakásnak. Tehát az alaprajz értékelésénél is belevesszük területét.

TÖBB SZINTES HÁZNÁL szintenként külön-külön kell elkészíteni a Bagua-térképet, ilyenkor a lépcsőn való felérkezés a mérvadó.

A HIÁNYZÓ TERÜLETET behozzuk a lakáson belülre, úgy hogy megkeressük a funkcionálisan legjobb területet. Például ha a "szerelem, házasság" életterülete hiányos, azt természetszerűleg a hálószobában harmonizálom, úgy hogy ilyenkor a hálószobának is létrehozom a Bagua-térképét. Ugye nem is olyan egyszerű...

A Bagua-térkép segítségével a lakás minden helyiségét, de akár az íróasztalt is elemezhetjük. Ez egyébként egy jó kis módszer kezdetnek; ha van valami "akut" problémád vagy kívánságod, az íróasztalodon is létrehozhatod a Bagua-térképet. Például, ha vársz egy fontos hívást már egy ideje, akkor a telefont akkurátusan a hír, hírnév területére helyezd el. Ezzel jelképesen megerősíted a gondolataidat, energiát adsz a történéseknek. A kiindulóhely egy helyiségnél a szobaajtó, az íróasztalnál az ülőhely, vagy akár egy teleknek is lehet Bagua-térképe, ilyenkor a kertkapu a kiindulópont.
A feng shui egy másik elmélete az IRÁNYTŰ ISKOLA, amelyben az életterületek ugyanúgy megtalálhatók, de elhelyezkedésük a nyolc égtájhoz van rendelve. Ennek a hatása átfogó házra, személyre, és ezért egy komplexebb rendszer, mint a Bagua-elmélet. Arról már tényleg elmondható, hogy "Csak úszóknak!".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...