2011. január 14., péntek

Milyen legyen otthonunk bejárata?

A következő bejegyzéseimben meginvitállak egy kis ismeretszerző körútra lakáson belül, helyiségről helyiségre.
Nemcsak és kizárólag azt nézzük meg, hogy mit mond és javasol a feng shui, hanem lakberendezési szempontokat is figyelembe veszünk a különböző helyiségek berendezésével, kialakításával kapcsolatosan.
Ahol el kell kezdenünk a feltérképezést - bár nem egy konkrét helyiség, de a feng shui az egyik legmeghatározóbb pontjának tekinti - házunk, lakásunk bejárata.

A főbejárat területe a legfontosabb összekötő kapocs a külső környezet és a belső terek között; ezenkívül a bejárat az első kép, melyet magunkról a külvilág felé mutatunk. Az emberi testhez hasonlítva az otthonunk (munkahelyünk) főbejárati ajtaja a szájnyílásnak felel meg, ezért a kínaiak ezt a részt a "csi szájának" nevezik. Az éltető energia elsősorban a bejárati ajtón és az ablakokon keresztül áramlik ki és be. A feng shui ezért a bejárat területének igen nagy figyelmet szentel, de minden kultúra kifejlesztette a bejárat kialakításának sajátos módját, hogy a házba belépőt örömteli, könnyed érzés töltse el. Az ajtó jobb és bal oldalán elhelyezett kőoroszlánokat Keleten és Nyugaton egyaránt védelmi szimbólumnak tekintik; az oroszlán az erőt, a hatalmat és a biztonságot jelképezi.


Mit kell tennünk, hogy minél több kedvező energia áramoljon be az ajtónkon?

A tisztaság és a rend, ahogy házon belül, úgy a külső környezetében is nagy jelentőséggel bír. A rendrakás folyamatába beletartozik egy kiégett villanykörte kicserélése ugyanúgy, mint egy évek óta elszáradt növény eltávolítása. Örökzöld növényekkel egyébként jól kihangsúlyozhatjuk a bejárat pontos helyét; ezeket az ajtó két oldalára szimmetrikusan helyezzük el.

A feng shui azt mondja, hogy a bejárati ajtónknak legalább 90 fokos szögben kell nyithatónak lennie, hogy az élet minden lehetősége ránk találjon. Az ajtó mögötti fogas, főleg ha tele van kabátokkal, vagy egy szekrény mind megakadályozza, hogy sarkig tudjuk nyitni az ajtónkat, ezzel gátolva a csi szabad áramlását. Ez szimbolikusan azt jelentheti, hogy nem tudjuk megnyitni az utat magunkban a kedvező változások előtt.

A bejárat fontos eleme a névtábla és a csengő. A névtábla mindig az aktuális állapotokat tükrözze, hiszen ezzel elősegítjük, hogy megnyíljunk az aktuális lehetőségeinknek, az itt és a most pillanatának. A csengő hiánya vagy megléte, és annak állapota mind-mind jelzések. Mennyire figyelünk a környezetünkben élőkre, milyen a viszonyunk a többi emberhez, vagy éppen mennyire halljuk meg az idő szavát. Családi házaknál, vagy ráccsal lezárt körfolyosós házakban is elsődleges szempont, hogy jól működjön a csengő, meghalljuk a hangját, és legyen a nevünk kiírva rajta, hogy megtaláljanak bennünket.

A főbejárat elhelyezkedése akkor a legelőnyösebb, ha akadálytalanul nyitott térre néz, hiszen lehetőségeinket mi is ilyenformán fogjuk átlátni, illetve ha a bejárattól csak megfelelő távolságra (ez kb. 6 méter távolságot jelent) áll egyenes törzsű fa, lámpaoszlop, jelzőtábla. Ezek mind úgynevezett "mérgező nyilakként" támadhatják a bejáratot. De ugyanez a támadó hatás érvényesül például a T-alakú kereszteződés végében álló bejárati ajtó esetében, vagy ha házunk bejáratára egy másik ház sarka irányul. A feng shui védelmi eszközként használja, a zavaró rezgések elterelése céljából a ház külső falán elhelyezett domború vagy homorú bágua tükröket, de az összes visszatükröző, fényes felület alkalmas eszközként szolgálhat. Ilyen például a rézlap, az acéllemez, a lakk, a kerámia, az üveg, a tükör; de nagyszerű és feltűnésmentes megoldásként bevethetőek a réz névtáblák és kopogtatók, és a fényesre lakkozott bejárati ajtó is ugyanilyen jól funkcionál védelmi eszközként.

A garázsról is érdemes néhány dolgot megemlíteni, mert előfordul, hogy a garázs és a ház közti átjárót rendszeresebben használják a családtagok, mint a valódi főbejáratot; ekkor energiahiány keletkezik az otthonunkban. Másik fontos szabály a feng shuiban, hogy ilyenkor a Bagua-módszer alkalmazásakor megváltozik az életterület-felosztás, hiszen ott a főbejárat határozza meg az életterületek elhelyezkedését.
A garázs mindig a lakóterülethez számít, ha az egy fedél alatt áll a házzal, vagy ha a családi ház pincéjében található. Ha gyakran járunk ki-be a garázsunkból, épp olyan hatással van ránk, mint a ház bármelyik szobája. Ha ez a helyiség rendetlen, túlzsúfolt, akkor életünk is lassan ilyenné válhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...