2012. február 9., csütörtök

A szín ábécéje: a szürke és az ezüst

Lassan kimerítem a színek témáját, de mára elhoztam nektek még két színt: a SZÜRKÉT és az EZÜSTÖT.
A szürkeségből ezekben a zord téli napokban bőven kijut nekünk, és könnyen a melankólia, az unalom, a fásultság uralkodhat el kedélyállapotunkon. De mint alkalmazható színről az otthonunkban, ne mondjuk le róla olyan könnyen, egyáltalán nem kell tőle tartanunk!

Pozitív szürke kulcsszavak: tájékozott, józan gondolkodás, realizmus, ellentétek, összekötés, tiszteletre méltó, szenvedélymentesség.
Negatív szürke kulcsszavak: félelem a veszteségtől, betegség, szegénység, kriticizmus, melankólia, depresszió, bánat, barátságtalanság.

A szürke híd a fekete és a fehér között, maga az átmeneti állapot. Az ártatlanság és a tudatlanság a szürkében találkozik, ezért a szürke a sebezhetőség. Valaha ezt a két vonást tartották alapvetőnek és követendőnek a fiatal hölgyek nevelése során. Ezek sajnos csak katasztrófához vezettek. A szürke úgy érzi, sehova sem tartozik. A szürkét nem akarja senki. Ez a puritán korszak színe. A szürke sohasem lesz első. A gyerekek szürke színként érzékelik a nagyszülőket. A szürke szilárd, mint a szikla. A szürke harmonikus stabilitásra törekszik. Szereti felügyelete alatt tartani az érzelmi kitöréseket. A szürke megmutatja a kérlelhetetlen valóságot, és meggátolja a csalást. Megnyugtatja a zaklatottakat.

A sötétszürke a perspektíva elvesztéséhez és bizarr viselkedéshez vezethet. A szürkében lévő fekete és fehér a nőt és a férfit szimbolizálja. A szürke mindig kettéosztottnak látszik. Az ősi tanításokban úgy gondolták, hogy a férfi megvilágítja a sötét anyaméhet. A szürke leginkább a negativitáshoz kapcsolódik. A negatív szürke kritikus. Saját definíciójának hiányától tart. A negatív szürke a szomorúság és a melankólia, számára nincs jövő. Tudja, hogy öreg, gyenge egészségű, és meg fog halni. Az öreg, száraz csontok szürkék. A szürke emlékezteti az embert, hogy mivé fog válni. A szürke mindent elront. A szürke gyengeségében úgy véli, nem lehet az övé, amire vágyik. Meglehet, hogy holnap megkapja, de a holnap sosem jön el. "Soha nincs elég belőle." Ez a negatív szürke kijelentés. Legjobb formájában a szürke optimista, és tudja, hogy a jó dolgok bekövetkeznek.

 Mai korunk fegyverzete a szürke öltöny. A szürke mindig divatjamúlt. A pozitív szürke - semmi sem divatjamúlt, ha szeretjük. A szürke erőt kölcsönöz annak, aki belső gyengeséget és sebezhetőséget érez. A túl sok szürke megkeményít. A kitartatás és állhatatosság az életerő szürke aspektusai, amelyek végezetül derűhöz vezetnek. A szürkéhez vonzódó személy az ideális érzelmi kapcsolatot keresi. Háború idején az emberek a szürke negatív hatása alatt éltek. Mivel a szürke a szikla alja, az egyedüli út felfelé vezet! A szürke képviseli az áporodottságot és penészedést, azonban a penicillint is egy penészben fedezték fel! A szürke szimbolizálja a földi dolgok átalakulását. A szürke isteni erő a pusztításban, mivel létrejöhet az újjászületés, és folytatódhat a körforgás.


Az ezüst színről is hoztam pár gondolatot.
Pozitív ezüst kulcsszavak: visszatükröz, megvilágít, behatoló, előítéletmentes, epekedő, cseppfolyósság.
Negatív ezüst kulcsszavak: kétarcú, csalóka, hasadás, holdkóros, megtévesztő, krokodilkönnyek.

Az ezüst nőies, az ezüst megvilágít. Az ezüst az állhatatosság képességével rendelkezik. Az ezüst megnyugtatja az érzelmeket. A nagy természetes nyugtatószer. Az ezüst áramlik. Ez a tudatosság folyékony állapota. Az ezüst mindig felszabadít az érzelmi korlátok alól. Lassú víz partot mos. Az ezüst behatoló, keresztülszúr. Az ezüst kutatja a pénzt. Szereti markában tartani az ezüstöt. Az ezüst spirituális harmóniára vágyik, visszaállítja az egyensúlyi helyzetet. Az ezüst kissé csúszós lehet. Szeret továbblépni.

Az ezüstözött tükör visszatükröz. Olyannak mutat, amilyenek vagyunk. Az ezüst lemeztelenít. Nem leplezi a tévedéseket. Az ezüst megvilágít, megmutatja az utat. Kedvező holdnál az égi körülmények lehetővé teszik, hogy az embernek sikerüljön túllépni az elmén. Megmutathatja, hogy valaki tele van illúzióval és nemlétező életet él. Az ezüst szeret fantáziálni. Az ezüstöt mindig a holddal hozták kapcsolatba, amely az asztrális ragyogás helye. Úgy tartják, hogy egy láthatatlan ezüst zsinór fűz bennünket a "másik oldalhoz". Amikor meghalunk, a zsinór elszakad az emberi testünktől, és mi továbblépünk. A negatív ezüst a szkizofrén, illetve olyan valaki, aki képtelen döntést hozni. Az ezüst telihold idején a leghatékonyabb. A negatív ezüst jelenik meg az olyan kapcsolatokban, ahol nincs bizonyosság, csak káprázat. A negatív ezüst szeret az érzelmekben vájkálni. Az ezüst a kozmikus intelligenciához vezető szál. Irányítja az élet növekedését és fogyását a bolygón.

Mint már a bevezetőben írtam, nem kell a szürkét szürke kisegérként kezelni, mert bizony ezek a színek határozott karakterrel bírhatnak! Lakberendezésben minden árnyalata jól használható. Elsődleges színként is jól alkalmazhatjuk a különböző szürke árnyalatokat, de hálás háttérszín is lehet, ha élénk, erős színekkel kombináljuk. Érdemes tudnunk, hogy a hideg, kissé kékes grafit-szürke sokkal kellemesebb, mint a teljesen semleges, vagy a sárgás jellegű egérszürke. Ezek az úgynevezett meleg szürkék néha "befulladnak", vagy   csak a meleg színekkel mutatnak jól. Ha valaki drámai, sötét színt szeretne az otthonában, akkor tökéletes választás lehet egy antracit-szürke szín. E szín mellett egy halvány pasztell szín is életre kel. A szürkétől annyira nem kell megijedni, hogy még gyerekszobában is bátran kísérletezhetünk vele a hagyományos babaszobák színei helyett. Gyerekszobákban viszont a szürke mellé kötelező élénk, vidám színt is használni! Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a szürkéhez tényleg minden szín illik, a visszafogottabb neutrális színektől kezdve az élénk színekig.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...