2013. augusztus 22., csütörtök

Napi gondolat - akarat és a sors

"Ez mindig így van: semmi nem megy úgy, ahogy kellene, száz, ezer, tízezer vágyunk, reménykedésünk dugába dől: de az az egy, legfeljebb két legeslegfontosabb dolog, ami nélkül nem lenne élete az embernek, az végül mégis sikerül. Csak úgy mellékesen, természetesen. Hálára sem tart igényt a sors."

Ottlik Géza

Amikor leírtam ide ezt a pár sort, még egy mondás jutott eszembe, meg is kerestem, így szól pontosan:

"Addig rágja az egér a falat, de addig - míg áteszi magát a macskához." - Mikszáth Kálmán

Mit takar ez a gondolat? Természetes emberi tulajdonság, ha vannak vágyaink, álmaink, és jó, ha akarunk valamit, de ha túlságosan szeretnénk magunknak tudni akár érzéseket, tárgyakat és dolgokat, az baj. Ha képtelen valaki az elengedésre, és "túlakarja" magát, mint az egér aki rögeszmésen csak rág és rág, mert kell neki mindenáron. Végül megkapja: a macskát.
Ha vágyódsz valamire, akkor képzeld el, akard nagyon, DE engedd el az egészet! A legjobb, ha nem gondolsz rá, nem leszel türelmetlen, és addig is jól érzed magad, amíg nem történik semmi. Mert, ha így cselekszel, ha csendben türelmesen vársz, úgy hogy szinte el is feledkezel az egészről, egyszer csak - lehet egy hét, lehet egy hónap, de lehet, hogy csak egy év múlva - a sors leteszi eléd. Ez a mágia, de nevezhetjük belső feng shuinak is, hogy az első fázisban mozgósítod a vágyad, a képzeleted, az akaratod minden erejét. A második fázisban pedig elengeded az egészet.
És mi az ami még fontos? Bele kell nyugodni, hogy valami nem a mienk, és azt nem szabad erőltetni sem párkapcsolatban, sem gyermekáldásban, sem sikerben, sem karrierben, sem hatalomban.
Meddig akarsz még valamit, és mikor van az, hogy "túlakarsz" valamit? Ha ez van, állj le! Mert ott a macska!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...