2011. augusztus 22., hétfő

Kínai szimbólumtár

A mai bejegyzésemmel kicsit elkalandozunk a hagyományos kínai szimbólumok világába. A szimbólumok rendszere, a szimbolikus gyógymódok tradícionálisan igen fontos szerepet játszanak a feng shui gyakorlatában.
Különböző védekező stratégiák, módszerek alakultak ki, amelyek az otthonok égi oltalmazói lettek. A feng shui leggyakoribb ilyen szimbólumai a sárkányok, teknősök, főnixmadarak és tigrisek.


Ők a külső környezetben az épületet körülvevő dombokat, hegyeket jelképezik; ők a lakóhelyek égi oltalmazói. Az otthonok belső terében is kegyes szimbólumoknak tartják őket, kivéve a Fehér Tigrist; vele érdemes megtartani a kellő távolságot. A négy szimbólum közül a sárkány a legkedvezőbb, minden körülmények között szerencsét hoz. Nagyon hatékony véderőt tulajdonítanak a teknősnek, a sárkány-teknősök pedig mindkét élőlény előnyös tulajdonságát képviselik; a sárkány bátorsága a teknős védelmező erejével párosul. A pénzérméken ülő sárkány-teknős a védelmen kívül a gyarapodást is jelképezi; hátán a kis teknőssel a következő nemzedék számára biztosít jó feng shuit.



Kuan Kung a haragos istenség, őt azért tartják nagyon fontosnak, mert fizikailag és szellemileg is védelmez, ezenkívül a gazdagság őrzője is.

Csong Kuei, aki általában kardot tart a jobb kezében és egy flaska bort a bal kezében, a rossz szellemek ártó hatásaitól védő szimbólum. Indulatosnak látszik, szeret inni, de éberen figyel a körülötte áramló energiára.

Védelmet nyújtanak az otthonnak még a Fu kutyák, a Csi Lin pár - ez egy mesebeli lény, amelynek sárkányfeje, lóteste és halpikkelyei vannak - és egyéb erőszakos állatok. Ezeknek a szimbólumoknak természetesen a megfelelő helyre kell kerülniük, ami esetükben mindig a ház főbejáratának a környéke.

Állati szimbólumoknál maradva, nézzünk még egy párat, a teljesség igénye nélkül:

A PONTY, amely a hagyomány szerint átugorja a Sárkánykaput, azt jelképezi, hogy az embernek is olyan kitartással kell átjutnia élete kihívásokkal teli nehezebb szakaszain, mint ennek halnak. A türelem és az állhatatosság jelképe is, ezentúl pedig mivel a ponty szó kínai hangzása (li) azonosan cseng a haszon jelentésű szóval, az üzleti életben szerzett haszonra, profitra, előnyre utalhat.

Az ELEFÁNT a legkorábbi időkben még Kínában is őshonos volt. A szilárd erkölcs, erő és hatalom jelképének tartották. Gyakorta ábrázolják hátas állatként is, ilyenkor a boldogság szimbóluma, ugyanis az "elefánton ülni" kifejezés hasonlít a "boldogság" szóhoz.

A TEKNŐS már a nagyon korai időktől megkülönböztetett tisztelet tárgya volt, hasi páncélját jósláshoz használták, később a hosszú élet szimbóluma lett, az erő és az állóképesség jelképe. Ha szeretjük a teknőst, akkor például a nappali szobában, az egészség területén helyezhetjük el.

A FŐNIX önálló teremtménye a kínai képzeletnek, feltételezhetően eredetileg az ég uralkodójának küldöttét, a szélistent jelölte. Alakjának leírása szerint kacsacsőrű, begye a fecskéé, nyaka kígyóé, testén a mintázat a sárkányéhoz hasonló, farka halé, háta mint a teknősé, tollazata pedig színes, mint a páváé. A főnix a hagyomány szerint csak akkor jelent meg, ha erényes uralkodók kormányozták az országot, s ezért az erény és a hűség szimbólumává vált. Ezenkívül a siker, a szerencse és a fényes jövő jelképe.

A gyönyörű és látványos PÁVA egész Kínában ismert volt, de csak délen volt honos, ahol vadon is élt. A méltóság és a szépség jelképe.

A MANDARINKACSA, amely rendkívül szépséggel bír, régtől fogva kitüntetett szerepet kapott a kínaiak körében. Amiatt oly népszerűek, hogy a hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és utódaikat is párban nevelik. Épp ezért lett a mandarinkacsa-pár a boldogság és a házastársi hűség jelképállata. Ábrázolásukkor gyakori, hogy az egyik állat csőrében lótuszvirágot, a másik a lótusz gyümölcsét viszi, ezzel fejezve ki azt a kívánságot, hogy a házasság gyermekáldásban teljesedjék ki.

A NYÚL a kínai zodiákus negyedik állata, szoros kapcsolatban áll a Holddal. A kínai mítosz szerint a Holdon egy fahéjfa alatt üldögélve mozsárban töri az örök élet elíxérjét. Ennél fogva a hosszú élet szimbólumának tartják.

A DARU a kínai hagyomány szerint a fényesség ősprincípiumával, a janggal áll kapcsolatban. Úgy tartják, hogy átváltozásai csak a 160. életévében fejeződnek be, ekkor teste fehér lesz és tiszta. Különösen hosszú életűnek tartják. Ezeréves korukban kékek, majd újabb ezer év múlva feketék lesznek. A kínai festőművészetben gyakran ábrázolják fenyővel, mely szintén a hosszú, egészséges életet jelképezi.

A SÁRGARIGÓ az öröm és a zene madara, a piktúrában használatos szimbolikában a barátságot jelképezi.

A MACSKÁT, a tigrishez hasonlóan régtől fogva az ártó szellemek rettegett ellenségének tartották. Megítélése Kína egyes vidékein más és más volt; a macska feltűnése valahol az elszegényedés, máshol pont a gazdagság és jólét biztos előjelének tartották. Ezenkívül, a macskáról hitték, hogy mágikus erővel bírnak. Ha a macskát szilvavirággal és bambusszal együtt ábrázolják, a kép jelentése: "Kívánok neked mindenkor gazdag öregkort!"









                                                                                                                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...