2011. augusztus 14., vasárnap

Személyes trigram, azaz a Gua szám

A nyugati és a kínai asztrológia az egyes jeleket különböző elemekre osztja fel. Például, aki 1977. június 25-én született, a nyugati asztrológia szerint rák jegyű, amihez a víz elemet lehet társítani, a kínai asztrológia szerint állatövi jegye a kígyó, aminek uralkodója a tűz elem.

Kísérletek során azt figyelték meg, hogy az ember egészségére, fizikai testére az öt elem energiái a közvetlen környezetben szinte azonnal hatnak, míg a nyugati asztrológia elemeinek hatásai lassúak és fokozatosak. Természetesen mindkét elem egyformán fontos, mert például testalkatunkat, főbb jellemvonásainkat, viselkedésünket ezek határozzák meg.

A feng shuiban azonban többek között, nemcsak a születési év elemünkkel foglalkozhatunk, hanem a Nyolc Trigram rendszer szerint meghatározott személyi trigram elemmel is "számolhatunk".

Hogy a gyakorlatban ez mit jelent?
A születési év elem akkor kap fontos szerepet, amikor feng shui szerint formáljuk a belső tereket (a színválasztáskor például), a személyes trigram elemet - amely számot nevezik Kua vagy Gua számnak is - pedig akkor vesszük figyelembe, amikor a kelet-nyugati rendszer segítségével felmérünk egy helyiséget, illetve meghatározzuk általa személyes kedvező irányainkat.

Tudjuk, hogy hazánkban az északról érkező szél hideget hoz, a déli pedig általában meleget, a feng shui tudománya pedig azt mondja, hogy az égtájak irányai személyesek is. Azaz, mindenki harmonizál többé-kevésbé valamelyik égtájjal. De nemcsak az embereknek van Gua számuk, hanem minden háznak, lakásnak meghatározhatjuk a trigramját, és az alapján feloszthatjuk benne a kedvező és kedvezőtlen területeket, illetve megállapíthatjuk, hogy a személy és a ház, lakás energiái milyen kapcsolatban vannak egymással.
Ahhoz, hogy lakásunk Gua számát meghatározzuk, egy jó iránytűre van szükségünk, és arra, hogy el tudjuk dönteni mi a házunk nézőiránya. Ennél a pontnál azonban némely esetben garantált a töprengő fejvakarás... Azt elárulom, hogy a homlokzattal szemközti irány, az ülőirány lesz a ház trigramja. A mérések alapján lehet besorolni a házunkat, lakásunkat a nyugati vagy a keleti házcsoportba.

A nyugati-házcsoporthoz tartozik, ha az ülőiránya a háznak: észak-kelet, dél-nyugat (föld elem), vagy észak-nyugat, nyugat (fém elem).
A keleti-házcsoporthoz soroljuk, ha a ház ülőirányai: dél (tűz elem), észak (víz elem), kelet, dél-kelet (fa elem).

A feng shui tanai úgy tartják, hogy akkor vagyunk összhangban az otthonunkkal, akkor tökéletesen megfelelő az adott lakóhely számunkra, ha olyan házban élünk, amely összhangban van Gua számunkkal, mert akkor a szerencse megoszlása tökéletesen megfelel saját kedvező égtájunknak. Persze, mindenkinek szíve joga eldönteni mi alapján választja ki új otthonát, hogyan építi azt át, vagy rendezi be a lakását, de számomra ez az elmélet nem a "toptizes" kategória. Annak még bárki örül, ha megállapítom, hol vannak a lakásában a szerencsés helyek, amelyek a gazdagsággal, gyarapodással, boldog házasággal, az egyéni fejlődéssel vannak kapcsolatban, de senkit nem rémisztgetnék katasztrófákkal, anyagi csőddel, súlyos betegséggel, boldogtalansággal...

Azt viszont bárki kipróbálhatja, hogy hoz-e kedvező változást, ha íróasztalát, székét valamelyik számára kedvező irányba fordítja, így kihasználva a jó irányok segítségét. Gua számát bárki percek alatt megtudhatja, a neten számos oldalon találsz Gua szám kalkulátort.

A számokhoz tartozó kedvező irányok a következők:



Seng csi az általános szerencse iránya. A sikerek, a gyarapodás helye.
Tien Yi az egészségünkre kedvezően ható irány. Ezen a helyen jobb, nyugodtabb alvást, gyorsabb felgyógyulást, regenerálódát remélhetünk.
Nien Yen a szerencsés szerelmi kapcsolatok helye, a párkapcsolatok megerősítéséhez kedvező irány.
Fu Wei az egyéni boldogulás, fejlődés kedvező területe. Iskoláskorú gyerekek számára, tanulmányokhoz segítő irányt ad ez az égtáj.

A méréseket úgy végezzük, hogy mindig a magunk előtt lévő, testünkre merőleges irányt olvassuk le az iránytűről. Ágy esetében a láb részénél kell mérni a fej irányába. Miután leolvastuk az iránytűről a fokot, beazonosíthatjuk, hogy feng shui szerint kedvező-e a bemért irány.

Azt viszont ne feledjük, hogy elsősorban azokat az elhelyezési szabályokat tartsuk be, amit már itt a blogban korábban leírtam. Például, amikor íróasztalunkat elhelyezzük, első helyen mindig a kontrollposztra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni: a hátunk mögött tömör fal álljon, lehetőleg a helyiség hátsó részében, az ajtóval átlósan foglaljunk helyet, ahonnan jól látjuk, ki lép be az ajtón.
Ideális esetben a kedvező irányunk és az elhelyezés nem mond ellent egymásnak. Viszont azt fogadjuk el, hogy minden szabályt nem tudunk betartani, hogy tökéletes feng shuit senki a világon nem tud elérni.
Ha 60-70 százalékban meg tudunk valósítani egy jó feng shuit, nagyon elégedettek lehetünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...