2011. október 6., csütörtök

Növények a nyolc életterületen 3. rész

Az előző bejegyzésben a család, egészség és a gazdagság, siker életterület növényeivel bombáztalak benneteket, ma pedig sorra vesszük a megmaradt négy Bagua-szeletet.




Segítőkész emberek, utazás - Északnyugat

  • Flamingóvirág: kemény, erős energiával rendelkező növény, amely képes az energiát újra elosztani. Jó hatással van a szégyenlős, visszahúzódó emberre, de a túlságosan racionális beállítottságú természetre is hatással van. Lebontja az olyan káros anyagokat, mint a xilol, a tulol vagy az ammónia, ezenkívül gondoskodik a megfelelő páratartalomról. Meleg, világos vagy félárnyékos helyre állítsuk, a naptól védjük. Tavasszal és nyáron permetezzük gyakran, de ne a színes leveleket, mert foltosak maradhatnak.
  • Kroton, csodacserje: ez a szépséges növény a kutyatejfélékhez tartozik, amely lebontja a káros kémiai anyagokat, ösztönzőleg hat a kevésbé motivált emberekre, és olyan impulzusokat bocsát ki, amelyek segítenek, hogy be is fejezzük azt, amit elkezdtünk. Kitűnő helyen lehet a munkahelyen, azonban sose tegyük hálószobába. Mivel a nedve enyhén mérgező, a bőrre és a nyálkahártyára veszélyes lehet, ne tegyük kisgyermekek közelébe. Egész évben meleg, párás és nagyon világos helyet igényel, de a tűző naptól óvjuk. Kerüljük a huzatot is, és lágy vízzel tartsuk egyenletesen nedvesen.
  • Hársfa: gyengéd hatása segít, hogy jobban megismerjük és elfogadjuk magunkat, fejleszti megfigyelőképességünket. A mások feletti ítélkezésmódunkat is képes átalakítani.
  • Platán: energiája valódi égi segítséget hordoz, könnyebben fedezhetjük fel szellemi értékeinket, és azt, hogy milyen feladatunk van itt a Földön.
  • Szilvafa: segít átvészelni a sorscsapások által okozott nehézségeket, hogy ezek ne tegyenek végleg szerencsétlenné, reményvesztetté. De arra is segítségünkre lehet, hogy a nagy sikereink következtében se váljunk túlzottan elbizakodottá. A helyes érzelmi egyensúlyra tanít.

Alkotókészség, gyerek - Nyugat

  • Elefántláb, buzogányfa: ezt a növényt erőteljes felfelé törő energia jellemzi, amely a földből kiáramló erőket felfelé húzza, és a leveleken keresztül finoman visszaáramoltatja. Ez a fényre éhes növény elraktározza a nap melegét. Nagyon erős, nyugtató energia jellemzi, amely a hiperaktív gyerekeknek lehet segítségére. Új energiát nyerhetünk belőle, ha már régóta bánat emészt bennünket. Világos, napos helyre állítsuk, tartsuk nedvesen, de ne álljon a vízben. Meleg helyiségben néha permetezzük. A hosszabb szárazságot is túléli a törzsében elraktározott víznek köszönhetően.
  • Begónia: laza, puha, felfelé törő energiaáramlás jellemzi, amely kifelé nyomul. A növény pozitív kisugárzása feledteti a napi robotot, a mindennapok rutinját, unalmát. Új ötleteket hoz, és ezek megvalósítására sarkall. A nyaralás, kikapcsolódás érzetét kelti bennünk. Mindenkinek jót tesz, akinek hiányzik egy kis "jókedv-energia". Kitűnő párologtatóképessége folytán lebontja a káros kémiai anyagokat. A világos, napos, esetleg félárnyékos helyet kedveli. Egyenletes nedvességet biztosítsunk számukra, lágy vízzel öntözzük.
  • Korallvirág: játékos, nem központi energiája van, amely jókedvre derít mindenkit, de ha reggelente rosszkedvűen ébredünk, akkor is kiváló számunkra. Ha több példányt helyezünk egymás mellé, megsokszorozódik a növény energiája. Rá is jellemző, hogy lebontja a káros kémiai anyagokat. Egész évben világos, napos helyet igényel. Nyáron mérsékelten öntözzük, télen pedig tartsuk majdnem szárazon.
  • Lilacserje: energiarezgése kusza, játékos, kifelé tartó energiagomolyag. Teljesítmény-centrikus világunkban játékos kreativitásra ösztönöz, a sérülékeny embereknek védelmet nyújt. Egész évben világos, de nem napos, párás levegőjű helyen érzi a legjobban magát. Rendszeresen öntözzük és permetezzük, de ne kerüljön víz a leveleire.
  • Diófa: energiája szorgalmassá tesz, valamint ellenállóvá az élet nehézségeivel szemben. 
  • Cseresznyefa: úgy tartják, hogy a fa jin energiája segíti a kislányok nővé érését, ezért ha lánygyermek születik a családban, akkor kell ezt a fát a születést követő kilenc hónapon belül elültetni (úgy, hogy a gyermek is jelen legyen az ültetésnél). Kert híján cseresznyefát ábrázoló képet, festményt is kitehetünk erre a területre.
  • Fenyőfa: ennek a fának pedig a jang energiája a kisfiú férfivá válását segíti. Ugyanúgy kell eljárni az ültetésénél, mint a cseresznyefa/lánygyermek esetében.

Tudás, önművelés - Északkelet
  • Elefánttalp: a növény kemény gumójából egy kis csatornán keresztül egészen gyengéden magas frekvenciájú energia áramlik, olyan, mint egy hosszan elnyúló füttyszó. Ha régi sérelmeket, sebeket hordozunk magunkban, és se magunknak, se másoknak nem tudunk megbocsájtani, akkor segíthet ez a növény. Továbbá a makacs, önfejű emberekhez is illik. Egész évben napos, félárnyékos, nem túl meleg helyen érzi jól magát. Mérsékelten öntözzük.
  • Szobafenyő: erős, az egész teret betöltő energiával bír. Ez a növény gondolkodásunkat serkenti, felpezsdíti, azonban az indulatos emberekre nincs jó hatással. A szobafenyő elsősorban dolgozószobába vagy tárgyalóterembe való. Mint ahogy ennek a növénynek is térre van szüksége a fejlődéshez, úgy nekünk is helyet és időt kellene biztosítanunk saját szellemi és lelki fejlődésünkhöz. Világos, de naptól védett helyet igényel, és jól tűri a hűvösebb helyeket is. Rendszeresen, lágy vízzel öntözzük.
  • Tölgyfa: Stabilitás és erő, még a legnehezebb időkben is, ezt adhatja energiájával ez a fa. Ezenkívül növeli koncentrálóképességünket.
  • Mogyoróbokor: ősidők óta a mogyoró a megismerés, a bölcsesség és a tudomány szimbóluma. Fejleszti az intuíciót, segít derűsebben látni a jövőt (melankólia, depresszió esetén is ajánlott). 

Hír, hírnév - Dél
  • Hibiszkusz: más néven rózsamályva. Ennél a növénynél spirálszerűen tör az energiasugár belülről kifelé. Élénk energiájával fokozza a vállalkozókedvet, nyitottá, barátkozóvá tesz, különösen a befelé forduló embereknek segít megnyílni. Meleg, nagyon világos helyet kíván, de a tűző napsütéstől óvni kell. Fűtött helyiségekben gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról. A növekedési időszakban rendszeresen öntözzük, és vigyázzunk, hogy a földlabda ne száradjon ki.
  • Gloxínia: központi energiája impulzívan tör kifelé. Ezt az energiát a szélesre tárt szirmokon adja le a a külvilág felé. Ez a virág, olyan mint egy "varázskulcs", mely megnyitja a zárkózott egyéniségeket, és a megrekedt energiákat újra mozgásba hozza. Segíthet régi ügyeket lezárni, és hogy végre elinduljunk egy új irányba. Meleg és világos helyre kell tenni, és mindig tartsuk nedvesen. A közvetlen naptól óvni kell. Párás levegőről is gondoskodni kell, de a permet a levelekre nem kerülhet.
  • Mikulásvirág: ennél a virágnál az óramutatóval megegyező irányba pörög az energia. Ez a virág-energia serkenti a szívműködést és a vérkeringést, és a legsötétebb téli napokon is jókedvre derít és élénkít. Világos, párás levegőjű helyen érzi jól magát, és vigyázzunk, hogy ne érje huzat. Mérsékelten öntözzük, és alkalmanként permetezzük.
  • Mirtusz: lágy, felhőszerű, mégis energikus rezgések jellemzik. A görög és római mitológiában ezt a virágot Aphroditének ajánlották, a fiatalság, szépség, szűziesség jelképének tekintették. Erősíti az önbizalmat, enyhíti a félelmet, javítja az alacsony önértékelést. Ha lehet, helyezzük a szabadba, de mindenképpen napos és meleg helyre. Lágy vízzel öntözzük, tartsuk egyenletesen nedvesen. 

A növényeket színek szerint is besorolhatjuk egy-egy életterületre:
  • Karrier, emberi kapcsolatok: kék és fehér virágok.
  • Szerelem, házasság: sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, vörös, bíbor, lila virágok.
  • Család, egészség: zöld(es), kék(es) virágok.
  • Gazdagság, siker: zöld(es), kék(es) virágok.
  • Segítőkész emberek, utazás: fehér, sárga, narancssárga virágok.
  • Alkotókészség, gyerek: fehér, sárga, narancssárga virágok.
  • Tudás, önművelés: sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, vörös, bíbor, lila virágok.
  • Hír, hírnév: rózsaszín, piros, vörös, bíbor, lila és zöldes virágok

Azért, hogy a növényekből áradó energia ki tudjon bontakozni, azért természetesen nekünk kell tennünk értő, szeretetteljes gondozással. A növényekkel való foglalatosságot már önmagában is jó feng shuinak tekinthetjük, hiszen ezzel összhangba kerül a test és a lélek, újra közelebb kerülhetünk a természethez. És ez az ősi kínai tanítás egyik legfontosabb célja.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...