2012. január 16., hétfő

A szín ábécéje: a kék

A KÉK a víz színe, de a nyári égbolté ugyanúgy mint egy virágos rété. Más-más árnyalatok, de mindegyik friss, tiszta és megnyugtató.

Pozitív kék kulcsszavak: türelem,bölcsesség, igazság, spirituális, mentális megvalósítás, elmélkedő, csöndes, gyógyító, hűséges, tisztességes.
Negatív kék kulcsszavak: gyenge, érzelmileg ingatag, babonás, rosszindulatú, szentimentális szerelem, hideg, csaló, engesztelhetetlen.

A kék a magasabb rendű intelligencia. Az igazság szelleme.
A kék a torokcsakra színe.  A képesség az igazság kimondására és befogadására, az önkifejezés. A hang által kommunikál, a kék a szó, a gyógyító hang. A kék megmutathatja, hogy beszélnünk kell saját érdekünkben. A kék a kapcsolat a test és a fej között. A fej és a szív a kék torkon keresztül beszél egymással. A kék figyel arra mit mondunk, és visszajátssza. A kék a tanár. A kék a céllal rendelkező béke.

A vöröshöz és a narancssárgához képest a kék csöndes. A kék megnyugvást hoz, és lecsendesít. Lelassít, sőt a növekedést is késlelteti. A kék a békés szellem. A szemlélődés színe. A kék magasabb rendű filozofikus gondolatokkal bír. A kék gondolkodása csöndes, megkülönböztető és mély. "Lassú víz partot mos" - ez a kék mottója. A kék tartózkodó lehet. Az égbolthoz hasonlóan azonban mindig jelen van. A kék értékeli az intellektuális függetlenséget. A kék diszkréten és tapintatosan dolgozik. A nagykövetek kékek. A kék nem szereti a felfordulást, mégis gyakran kiváltja azt. A kék a családi gyökerek.

A kék sokoldalú, és felismeri, hogy mindenből lehet tanulni. A lélekbe hatol. A kék bölcsessége a vad képzelődés ellenszere. A kék spirituális nyugtatószer. A kék különösen alkalmas a "közeleg a világvége" típusú félelem leküzdésére. A kék kijózanító képességgel rendelkezik. A kék bölcsességet hoz a szerelembe. Annak ellenére, hogy a becsületesség a kék kulcsszava, a kék fél is a becsületességtől. A becsületesség gyakran szembenállással és zűrzavarral jár, a kék pedig mindkettőtől irtózik. A kék mestere a manipulálásnak, és észre sem vesszük, hogy manipulál bennünket. Ha úgy dönt,a kék akár hűséges is lehet.  Minden vallás a kék színt használja a saját domináns szimbolikus színeként. A kék olyan biztonságos, mint a mennyország.

A negatív kék nagyon elkülönülő, sznob és rideg. A kék hideg és rosszindulatú is lehet. A kék szeszélyes és engesztelhetetlen természetű is lehet. A kék beleragadhat a megszokásba. Amikor a kék érzelmileg zaklatottá válik, hajlamos arra, hogy hagyja szétesni a dolgokat. Áldozattá és lábtörlővé válik. A kék minden aspektust fel akar tárni. A kék el tudja fogadni a megváltozhatatlant. Mindenből a legjobbat hozza ki. A kék őszintén hiszi, hogy végül minden jóra fordul. És a kéket sodorja az áramlat. A kék feltárja az igazságot.

A lakberendezésben a halványkék árnyalatai különösen nyugtatóan hatnak a hálószobában, jó választás a nappaliban; míg a vízzel való társítása miatt tökéletesen alkalmazható a fürdőszoba és a konyha dekorálásakor is. Remekül alkalmazható háttérszínnek, jól illeszkedik a nyersfához, és saját árnyalataival is remekül kombinálható.

A kék szín hatása nagymértékben alakítható a bútorok színével. Az égszínkék hidegebb árnyalat, de pasztell színekkel (pl. vajszínnel) kombinálva barátságosabbá, melegebbé tehetjük. Ha középkék falat választanunk,és világos tárgyakkal rendezzük be a szobát, akkor fiatalos, friss lesz a hatás. Ha sötétebb bútorokat használunk, akkor melankolikus, gondolkodóba ejtő lesz a szoba hangulata, ez a kombináció tágasabb helyiségekben mutat jól. A drámai, sötét árnyalatok vonzzák a szemet, így például festmények nagyszerű háttere lehet. Nagy felületen azonban csak óvatosan alkalmazzuk, mert nagyon könnyen elnyomhatja a környezetét. Friss zölddel vagy meleg terrakotta színnel szép összhatást lehet elérni.

A kék szürkésebb árnyalatai majdhogynem neutrális hatást keltenek, nem tolakodóak, visszafogottabbak. A kék távolító szín, ha ránézünk egy kék színű tárgyra, az távolibbnak látszik, mint valójában van. Ezt a tulajdonságát használjuk ki, amikor egy kisebb helyiséget szeretnénk optikailag megnövelni.

Képek:













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...