2010. július 15., csütörtök

A színek hatása és szimbolikája

A SZÍN FÉNY, maga az élet forrása, mindenhol színek vesznek körül bennünket. Érzelemkeltő hatásuk közismert, de az is igaz, hogy lelkiállapotunktól függően helyezünk előnybe vagy utasítunk el színeket.
Szín és érzelem (ahogy a forma és az értelem is) elválaszthatatlanok. Ez annyira igaz, hogy színválasztásos tesztekkel (Lüscher-teszt, Pfister-teszt) komoly pszichológiai diagnózishoz lehet jutni, és a színeket a terápiában is fel lehet használni. A színorsó ábrája kifejezi, hogy a fény a világosság-sötétség tengelyének középsíkjában tiszta és átmeneti színekké bomlik. A színélmény kialakításában a színen kívül a homogenitás és intenzitás is szerepet játszik.



Még ha nem is vagyunk tudatában, de a belső környezet színei, ahol élünk vagy dolgozunk ugyanolyan hatással vannak ránk, mint ahogy a természetben mindig is voltak. A színek, amit az emberek viselnek, egyértelmű jeleket küldenek, amit mindannyian pontosan olvashatunk. Egyetemesen vonzó színek nincsenek.
A vörös színt valaki nagyon szereti, izgalmasnak, barátságosnak tartja, másvalaki viszont agresszívnak, követelőzőnek látja. A kék észlelhető nyugodtnak és csendesnek vagy hidegnek és barátságtalannak. A színek kombinációja ami kiváltja a reakciókat.

A színpszichológia fontos felismerése, hogy rossz színek nincsenek, sőt nem is egy színre reagálunk, hanem a színek kombinációjára. Hiszen mennyire más a reakciónk a szürke égre egy nyári napon az élénk nyár színeivel körülvéve, mint télen, amikor a szürke ég a fehér hóval párosul, még ha a téli táj is sokszínű a maga módján. A színpszichológiában nem az számít, hogy mit gondolunk arról, amit nézünk. A hatást, amit gyakorolnak ránk a színek, az energiájuk okozza amint testünkbe lép, ezért érzékenyek a színvak emberek is a színpszichológiára.

A színek értelmezésében vannak kulturális különbségek. Például Kínában, Japánban, a hinduknál a halál, gyász színe a fehér, nem ez a menyasszonyok színe, ami pedig az európai kultúrkörökben megszokott, hiszen az ara érintetlenségét jelképezi. Ugyanakkor Indiában az érintetlenség színe a vörös, a keresztény kultúrában pedig ez a szín elsősorban Krisztus vérének szimbóluma, a sárgához gyakran negatív értelmet, csalást, hazugságot csatolnak. Kínában a vörös szerencsét hozó szín, a sárga pedig a császár jellemzője és privigéliuma.




Most  nézzük sorba az alapszínek pszichológiai jellemzőit pozitív és negatív aspektusban, illetve szimbolikus jelentésükről is írok pár szót.


VÖRÖS
 fizikai szín                                                                       

Pozitív aspektusban: erő, fizikai bátorság, melegség, energia, alapvető túlélés, stimuláció, férfiasság, izgatottság, intenzitás, szenvedélyesség, extroveltság. Negatív aspektusban: ellenszegülés, feszültség, vizuális támadás, agresszió, nyughatatlanság, lobbanékonyság.                             

A vörös nagyon erőteljes szín, elsőként ragadja meg figyelmünket (közelebbinek látszik, mint valójában), ezért is hatékony világszerte a közlekedési lámpákban. Hatása fizikai: megemeli a pulzust, stimulál, tompultságra, lelassult állapotra ezért kiválóan alkalmazható. Növeli a melegséget, fokozza az étvágyat. Köznapi értelmezésben a vörös az aktivitás színe; a véré, az életerőé, a szereteté - a tavaszi érzelmességtől, a vad indulatokig, sőt agresszióig.


KÉK - intellektuális szín                                                                       

Pozitív aspektusban: intelligencia, bizalom, kommunikáció, hatékonyság, béke, logika, hidegvér, nyugalom, intuíció, hűség, bölcsesség, odaadás, kreativitás, vonzás, őszinteség. 
Negatív aspektusban: hidegség, zárkózottság, érzelemhiány, barátságtalanság.                                                                                       
A kék az elme színe és alapvetően nyugtató, lazító, mentálisan hatA kutatások újra és újra bebizonyítják, hogy a kék a világ kedvenc színe. Ugyanakkor hidegnek, érzelemmentesnek és barátságtalannak is észlelhetjük. 


SÁRGA - emocionális szín                                                            

Pozitív aspektusban: optimizmus, önbecsülés, magabiztosság, barátságosság, lelkesedés, kreativitás, vidámság, fantázia, intelligencia, szabadságszeretet. Negatív aspektusban: érzelmi törékenység, aggódás, irracionalitás, rettegés, aggódás, elhatárolódás, irigység.                                     

A sárga pszichológiai szempontból a legerősebb, a megfelelő sárga felemeli a lelkünket, és az önbecsülésünket. Memóriajavító, a gondolkodás folyamatára kedvezően hat. A befelé forduló embereket nyitottabbá teszi. Serkenti a munkakedvet. Köznapi értelemben  az érdeklődés, szellemiség, Nap-princípium, értelem, intelligencia színe, a filozófia aranya.


ZÖLD - egyensúlyi szín                                                                 

Pozitív aspektusban: harmónia, egyensúly, felfrissülés, pihenés, újjáépítés, környezettudatosság, béke, nagylelkűség, spiritualitás, hűség, stabilitás, együttérzés.                                 
Negatív aspektusban: unalmasság, pangás, puhányság, enerváltság.         

A zöld úgy érinti a szemet, hogy nincs szüksége alkalmazkodásra, ezért pihentető. A spektrum közepén helyezkedik el, az egyensúly színe - ami sokkal fontosabb fogalom annál, mint azt sokan felismerik. 
Gyógyít, regenerál fáradtság, kimerültség esetén. Természettel megromlott kapcsolatot segít helyreállítani. A zöld a logika színe, énerő, zöldellő rét, a növekvő életet jelképezi.   


IBOLYA - spirituális szín                                                           

Pozitív aspektusban: szellemi tudatosság, látomás, luxus, hitelesség, igazság, minőség, kreativitás, intuíció, misztikum.         
Negatív aspektusban: elfojtás, befelé fordulás, dekadencia, kisebbrendűség.                                                                                         
A legrövidebb hullámhosszú szín, gyakran bíbornak is nevezik. A figyelmet a gondolkodás magasabb szintjére irányítja, fokozza a meditáció hatékonyságát. Az Élet értelmének felismerésében segít.  Asszociál a királyságra, és gyakran az elérhető legjobb minőséget jeleníti meg. Túlzott használata a kelleténél nagyobb önszemlélődésre késztethet, a nem megfelelő világosság pedig hamar olcsó és piszkos hatást eredményezhet.


NARANCS                                                                                               

Pozitív aspektusban: energia, életöröm, fizikai kényelem, biztonság, vitalitás, önkifejezés, boldogság, erotika, szenvedély, jólét, vidámság, melegség. Negatív aspektusban: éretlenség, frusztráció, nélkülözés.                                 
Mivel a vörös és a sárga kombinációja,a narancs stimuláló és a reakció az érzelmi és fizikai reagálás kombinációja. Búskomor hangulat ellen ideális. Helyrehozza a kibillent lelki egyensúlyt. Negatívan a nélkülözésre fókuszálhat, főleg ha a narancsot feketével kombináljuk. Ugyanígy a túlzott használata frivolitást és a komoly intellektuális értékek hiányát sugallhatja.


RÓZSASZÍN                                                                                          

Pozitív aspektusban: melegség, romantika, nőiesség, elegancia, odaadás, vonzalom, szerelem, erőszakmentesség, érzékenység, szexualitás. 
Negatív aspektusban: érzelmi bezártság, gátlásosság, elerőtlenedés, fizikai gyengeség.                                                                                                                              
Pszichológiailag erőteljes szín. A nőies elveket reprezentálja, a fajok fennmaradását; táplál és fizikailag megnyugtat. A félelem legjobb ellenszere. Fiatalít. Túl sok rózsaszín fizikailag elerőtlenít, kimerít.  


SZÜRKE                                                                                                 

Pozitív aspektusban: pszichológiailag semleges. Negatív aspektusban: depresszió, téli álom, energia- és önbizalomhiány, unalom.     

Meglehetősen nyomasztó, ha körülöttünk a világ szürkére vált, akkor ösztönösen visszavonulásra késztet, felkészülést a téli álomra. Megfelelő színezetet kell használni, hogy a szürke ne tegye dohossá a vele használt színeket. A szürke erőteljes használata önbizalomhiányt és a védtelenség miatti aggódást jelez.    


FEKETE                                                                                                 

Pozitív aspektusban: kifinomultság, méltóság, bűbáj, érzelmi biztonság, hatékonyság, szilárdság, misztikum, komolyság.           
Negatív aspektusban: elnyomás, hidegség, nehézkesség, fenyegetés. 

Köznapi értelmezésben a gyász, a tudatlanság, a gonoszság színe. A fekete a színek összeséggének teljes elnyelése. Védő határokat alkot, elnyelve minden felénk áradó energiát, beburkolja a személyiséget. Pozitívan nüanszok nélküli tisztaságot sugall, ez különösen a  fehér színnel együtt érzékelhető. A fekete jelentheti valaminek a végét, így új dolgok kezdetét, titokzatos, mágia és ezoterikus tudást.  


FEHÉR                                                                                                   

Pozitív aspektusban: tisztaság, higiénia, sterilitás, egyszerűség, őszinteség, kifinomultság, hatékonyság.                           
Negatív aspektusban: sterilitás, hidegség, barátságtalanság, elszigeteltség, frusztráció.                                                                     

A spektrum teljes erejét visszatükrözi a szemünkben. Gyakran erőfeszítést igényel, hogy ránézzünk, azt sugallja: "ne érints meg!" A sterilitás fogalma negatív is lehet. Vizuálisan nagyobb térérzetet ad, a meleg színekre negatívan hathat, azokat harsányabbnak látjuk és érezzük. 


BARNA                                                                                                  

Pozitív aspektusban: komolyság, melegség, biztonság, stabilitás, befogadás, természet, földszerűség, önuralom, gondoskodás. 
Negatív aspektusban: nehézkesség, humortalanság, magány, passzivitás, földhözragadtság.   

A barna sárgát és vöröset tartalmaz általában, nagy mennyiségű fekete mellett. Komoly mint a fekete, de puhább és melegebb. A földre és a természetes világra asszociál, növeli a biztonságérzetet. Túlpörgetett idegállapotban segít lelassulni, földhöz köt. A kényelemszeretet színe. Egy szolid és megbízható szín, az emberek többsége inkább ezt a színt tartja pozitívnak, mint az örökké népszerű feketét, amely inkább nyomasztó mint támogató.                                                                                              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...