2011. március 10., csütörtök

Az inspiráló dolgozószoba

Otthonunkban dolgozni egyszerre jelent szabadságot, kényelmet, praktikumot, és örök küzdelmet saját magunkkal és az idővel.
Ha a lehetőségek megengedik, akkor OTTHONI IRODÁNAK egy külön dolgozószobát érdemes berendeznünk, ahol nem veszik el a figyelmünk, ahova vissza lehet vonulni a napi feladatokkal.
Ráadásul ez a helyiség a saját ízlésünket fogja követni, olyan környezetet alakíthatunk ki, amely számunkra kellemes és inspiráló. Hogy lakáson belül hol legyen a dolgozószoba, azt nagyban befolyásolja, hogy a tevékenységünk ügyfélforgalommal is jár-e esetleg; ebben az esetben a szoba legyen minél közelebb a bejárati ajtóhoz. Az egyáltalán nem szerencsés, ha az intim zónája a lakásunknak egy átjáróházhoz hasonlít; ha túlzottan feltárul magánéletünk, akkor egy idő után nem fogunk tudni egyensúlyt tartani a hivatásunk és a privát életünk között.

Szerencsés adottság ha kedvező életterületen (pl. a karrier vagy a siker bagua területén) van a dolgozószobánk, de a feng shui szerint ennél lényegesebb, hogy az íróasztalunk hol áll a szobában. Ennek a kérdésnek a gyökere, az ösztöneinkben rejtőzik; ugyanis ha nem is vagyunk mindig tudatában, de máig hordozzuk vad őseink tapasztalatait a génjeinkben, és ezért bizonyos helyzetekre ösztönösen reagálunk.

Vegyük csak azt a példát, amikor egy viszonylag tágas, és barátságosan berendezett étterembe megérkezünk, ahol a falak mentén, és a tér közepén is asztalok állnak, szabadon dönthetünk hol foglalunk helyet. Vajon hova fogunk letelepedni? Nagy a valószínűsége, hogy inkább egy fal melletti asztalt választunk, ami lehetőleg a bejárattól távol esik, és olyan módon ülünk le, hogy a helyiségben zajló eseményeket figyelemmel kísérhessük. Ilyenkor tulajdonképpen nem teszünk mást, minthogy ösztönösen gyakoroljuk a feng shuit, ráadásul önkéntelenül, mert ez a beidegződés még a kőkorszakból ered. A kőkorszaknál maradva, amikor őseinknek a barlang szolgált védelemül, és azon belül is a legbiztonságosabb pontokat keresték, azt mondhatjuk, hogy a barlang bejáratának a mi világunkban pontosan megfelel az ajtó, de az ablakok is nyílások, így ezek is "bizonytalansági övezetet" jelentenek.



Ez pontosabban azt jelenti, hogy az íróasztalnál ülve hátunk mögött ne legyen ablak, mert ez bizonytalanná teszi a munkavégzést. A legjobb, ha áthelyezzük az íróasztalt, de ha ez megoldhatatlan, akkor egy függöny enyhíthet a helyzeten. Kedvezőtlen az asztalunk elhelyezkedése, és ezzel saját helyzetünket gyengítjük, ha az asztal mögött ülve nem látunk rá a szoba ajtajára. Igyekezzünk mindig védeni a hátunkat (ez a teknősbéka pozíciója) és áttekinteni a teret; így tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani a történéseket. Ha nem megoldható a munkahelyünk átrendezése, akkor legalább egy tükröt helyezzünk el segítségül az íróasztallal szemben.

Ezen a két szemponton kívül, átgondolhatjuk, hogy vajon, ha egy ablakkal szemben van az íróasztalunk, akkor a külső környezet mennyire erősen vonja el figyelmünket a munkáról; vagy, ha az asztalunk egy csupasz falra néz közvetlenül, akkor az hogyan befolyásolja lelki állapotunkat, mit gondolunk arról a munkáról, amit végzünk.

Úgy tudjuk a leghatékonyabban végezni a munkánkat, ha az asztalunkat a szoba energiacsúcspontján helyezzük el: ez az ajtótól a legtávolabb eső sarokban található, ahol védett a hátunk (stabil fal által), és ahonnan rálátunk a szoba bejárati ajtajára, ahonnan átláthatjuk a terepet.


Az asztalunknak főszerepe van a berendezésben, fontos a megfelelő méret kiválasztása. Keressük meg a munkánkhoz leginkább megfelelő méretű asztalt, és amely mellett szívesen töltünk el hosszú órákat. Az asztalok formája sem mellékes, hiszen a feng shui szerint a négyszögletű, téglalap alakú, lekerekített sarkú íróasztalok a legalkalmasabbak a munkavégzésre (vagy a tanulásra). Elengedhetetlen komfortérzetünk szempontjából egy kényelmes, ergonomikus szék beszerzése. Olyan széket válasszunk, amely tartja a gerincet, több ponton állítható, kárpitja bőrbarát textil, vagy lélegző bőr.

Nem először hallhatod tőlem, hogy rend a lelke mindennek, ez ugyanígy igaz a munkahelyen is. A tárolást átgondoltan meg kell tervezni, attól függően, hogy munkánk során mi mindenre van szükségünk; aminek kell, az legyen kéznél, amire pedig már nincs szükségünk azt pár pillanat alatt el tudjuk pakolni. Időnként pedig a selejtezésről se feledkezzünk el!

A legjobb természetes fénynél dolgozni, de szükséges általános világítás, és egy direkt világító asztali lámpa is,  amelynek fényerőssége és iránya szabadon választható, ernyője pedig megvéd a közvetlen fénytől, tehát nem vakít. A dolgozószobában, ha van elég helyünk, akkor érdemes a munkahely mellett, pihenőövezetet is kialakítani, itt külön, megfelelő fényforrásra van szükség.


Ha egyedül használod ezt a szobát, akkor saját ízlésed szerint alakíthatod, a születési éved elemét támogató színeket használva, személyes tárgyakkal, képekkel, kiegészítőkkel, növényekkel növelheted a helyiség energiaszintjét. És ha ráadásul ezeket a tárgyakat az életterületekhez igazítva helyezed el (tudod, az íróasztalodat is fel lehet osztani a bagua-térkép szerint), akkor azok az adott életfeladat harmonizálásában is segítségedre lehetnek.

A dísztárgyakon kívül illatokkal és kövekkel is fellendítheted a munkahelyi környezeted és saját testi energiáidat. Illatok, illóolajok amelyek jól használhatók a dolgozószobába:
  • Fahéj, amely fokozza a testi energiákat, támogatja a gyakorlatiasságot, elősegíti a hatékonyságot tevékenységeinkben. Ha kimerítő munkában vagyunk benne, megsokszorozza az erőnket.
  • Pacsuli, amely aktivizál, lendületbe hoz, ha lustának érezzük magunkat, vagy ha hangulatunk túlságosan ingadozik. 
  • Gyömbér, amely azon kívül, hogy jótékonyan hat emésztésünkre és immunrendszerünkre, segítségünkre lehet nehezebb időszakokban, amikor nehézséget jelent egy-egy döntést meghozni. A céltudatosság és a kitartás erejét adja számunkra. Az egykedvűség és a gyors kifáradás ellen hatékony segítőnk.
  • Szegfűszeg, amely segít, ha kimerültnek és bizonytalannak érezzük magunkat, illetve ha összezavartak vagyunk.
  • Bergamott, amely a munka egész folyamatának örömét támogatja, és segíti kiiktatni a kiégettséget, a kétségbeesést és a kimerültséget.
  • Levendula, amely visszaállítja belső egyensúlyunkat, és hatékonyan támogatja biztonságérzetünket, a magunkba vetett bizalmat.
  • Kakkukfű, amely enyhíti a testi-lelki kimerültséget, és támogatja a lendületességet és a  jóindulatot.
  • Citrom, amely használatával a megfelelő időben, a megfelelő módon tudunk cselekedni, enyhíti a tétováságot, erősíti alkalmasság érzésünket. Segít elhárítani a fáradtságot, a szellemi akadályokat, a stresszt. Támogatja az összpontosítást, a tudatosítást, a figyelmet.
  • Borsmenta, amely belső nyugalmat, életerőt, kiegyensúlyozottságot ad. Csökkenti a belső feszültséget és a döntésképtelenséget. Valódi gyógyír a lustáknak és a tespedőknek.
  • Bazsalikom, amely segít, ha szellemileg kifáradunk, a tudatos elme működését inspirálja és ösztönöz, derűssé tesz.
  • Rozmaring, amely emlékezetjavító hatással bír, felfrissít és erőt ad a nehézségek leküzdésében.
  • Eukaliptusz, amely kiválóan hat a logikus gondolkodásra, az összpontosításra, a koncentrációképességre. Tettrekészségre ösztönöz, növeli a belső szabadságot.

Kövek közül az asztalunkra kerülhet például:
  • Azurit, amely erősíti a koncentrációs képességet, memóriajavító hatással bír, ha tanulunk (gyermekeknél is), akkor is kiváló segítőnk lehet.
  • Akvamarin, amely megadja azt a belső összeszedettséget, amellyel képesek vagyunk feladatainkat elvégezni.
  • Citrin, amely az anyagi gyarapodást segíti, és nyugtatólag hat, ha az anyagi helyzetünkön aggódunk. (Pénztárcánkban is tarthatunk belőle)
  • Borostyán, amely sikert és anyagi gyarapodást hoz, és segít olyan döntések meghozatalában, amelyek a szakmai, illetve üzleti életünket érinti.
  • Zárványos kvarc, amely védelmet nyújt akkor, ha támadások érnek bennünket a munkánkban, vagy az anyagi gyarapodásunk kerül veszélybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...