2011. március 28., hétfő

A belső terek elemei

A mai bejegyzésemmel még maradunk a négy fal között, és feng shui nézőpontból megvizsgálunk néhány, a ház szerkezetéhez tartazó elemet.

Az ABLAKOK a ház külvilággal érintkező szervei. Fontos elemei a háznak, hiszen friss energiát nyerhet a lakásunk, és általa szervezetünk, amennyiben rendszeresen szellőztetünk. A napfény beengedésével is energiához jutunk, ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiségű és méretű ablakai legyenek lakásunknak. Az aránytalanul kevés vagy kicsi ablakok energiahiányt idézhetnek elő, ami közrejátszik a hangulatunk, közérzetünk romlásában. Ha viszont túl nagy az ablak, vagy nem védekezünk az időnkénti erős napsütés ellen, akkor a szoba erőteljesen jang hatású lesz, aminek túlpörgetettség, hiperaktivitás, ideges feszültség lehet a következménye. A csupa üveg modern irodaházakban könnyen energetikai problémák alakulhatnak ki, az ott dolgozók idővel instabilnak, nyugtalanítónak tarthatják helyzetüket.

Az ablak jelzi a szem egészségi állapotát és - átvitt értelemben - az életben való tisztánlátásunkat, kilátásainkat. Ennélfogva tisztogassuk rendszeresen, hogy tisztán lássuk jövőbeli céljainkat. Azt már máskor is említettem, hogy a szabad ablakfelületeken könnyen távozik a lakáson belüli energia, és ez fokozottan igaz az ajtóval szemben elhelyezkedő ablakra. Ne engedjük kiáramolni az éltető energiát, minthogy a lehetőségeket se engedjük ki a kezünkből anélkül, hogy élnénk velük. Egy függöny, virág, az ablakba lógatott kvarckristály segít orvosolni a problémát.


A főbejárati ajtóról már írtam pár bejegyzéssel korábban, most pár mondatban arról, hogy miként gondolkodik a feng shui a belső szobaajtókról.
Az AJTÓK méretéről azt lehet elmondani, hogy a főbejáratnál lévő ajtó legyen a legnagyobb a lakásban található ajtók közül, hiszen ott kellene, hogy a legtöbb éltető energia beáramoljon a lakásba.

A belső ajtók elrendezésekor a klasszikus kedvezőtlen elrendezés, ha a szemközti szobák ajtajai egymással szemben nyílnak; ilyenkor konfliktusok, ellenétek keletkezhetnek azok lakói között; ilyenkor a szobákból kilépők ténylegesen is összeütközhetnek, ha nagyobb a lendületük a vártnál. A helyzet ellenszereként egy metszett kristály jó szolgálatot tesz, ha a két ajtó közé lógatjuk a plafonról, természetesen úgy, hogy ne zavarja a közlekedést. A kristály szétszórja a negatív energiákat, ezáltal csökkenti az "ütközéseket".

Előfordul, hogy egy területre két ajtó egymásra nyílik, ez is befolyásolja mind a csi útját, mind pedig ténylegesen fizikai szinten zavaró, ha összeütközhet két ajtó. Ilyenkor át kell fordítatani az egyik ajtót, hogy megváltozzon a nyílási irány és megszűnjön ez a konfliktus helyzet.
Amikor az egyforma méretű szemben nyíló ajtók egymáshoz képest félig el vannak csúsztatva, az megzavarja a helyiségekbe áramló csi egyensúlyát, és vágó hatást hoz létre. A leggyakoribb ellenszer erre a helyzetre, ha a szemben lévő ajtók megfelelő oldalára tükröt helyezünk, és itt is lehet metszett kristályt lógatni a két ajtó közötti részre. Ha pedig a két szemben lévő ajtó közül az egyik kisebb, akkor a nagyobb ajtó "túlerejét" a kisebbik ajtó mellé elhelyezett tükörrel tudjuk kiegyensúlyozni; a tükör optikailag azonos méretűvé teszi az ajtókat.

A ferde falú TETŐTEREK feng shui szempontból nem a legkedvezőbbek, amelyek különösen akkor fejtenek ki erős hatást, ha a ferde mennyezet túl alacsony, és közvetlenül alatta kell dolgozni vagy aludni. Jócskán leredukálódik a negatív hatás, ha a tető elég magas, és anélkül tudunk felállni az asztaltól, vagy felkelni az ágyból, hogy beverjük a fejünket (a legjobb, ha a teljes belmagasságú helyen van az ágyunk vagy az íróasztalunk). A csapott ferde részek alatt az energia szinte biztosan megreked, ezeket a falrészeket építsük be szekrényekkel, a megrekedt energiákat aktivizáljuk növényekkel, használjunk megfelelő világítást, mozgókákat. Jó kiegészítő segítőeszköz lehet az energiát lentről felfelé irányító minden tárgy és szimbólum, például a tapéta felfelé mutató mintája, egy fa képe, vagy egy padlóváza.

A tetőszerkezetek tartóoszlopai és a GERENDÁK ugyancsak nagy hatású építőelemek. Súlyos tartó funkciójuk miatt a nyomás és a terhelés auráját sugározzák ki magukból. A nyomasztó hatás annál jelentősebb, minél testesebb és sötétebb egy gerenda, és minél mélyebbre lóg be a térbe. Ennek a nyomásnak nem szabadna sokáig kitenni magunkat, de növényeinket és állatainkat sem. Ha mégsem akarjuk vagy tudjuk a látványt álmennyezettel tompítani, akkor léteznek olyan téralakító elemek, amelyek "megemelően" hatnak. Használhatunk erre a célra felfelé világosodó színeket, vidám, levegős tapétamintákat, alulról felfelé irányuló fényeket. Ezek már olyan, a mai világunknak megfelelő megoldások, amelyek feleslegessé teszik, hogy visszanyúljunk a tőlünk idegen ősi kínai megoldásokhoz (gondolok itt konkrétan a bambuszfurulyára).

Egy ház PINCÉJE csak kivételes esetben alkalmas lakótérnek, ha valaki a természetes talajszint alá költözik, csak nehezen fog tudni alkalmazkodni a külső élethez. Átvitt értelemben a pince a tudatalattit is jelképezi. Egy zsúfolt, rendetlen, ócskásokat megszégyenítő pince arra utal, hogy használója sok élethelyzetet a tudatalattijába kényszerített. Megfontoltan, felkészülten vágjunk bele a rendrakásba, selejtezésbe, tisztításba.
A PADLÁS ezzel szemben a múltbéli terheket, az emlékezést jelképezi. Itt is időnként elkél a selejtezés és a rendrakás.

Emeletes ház esetében a LÉPCSŐK a szinteket összekötő "köldökzsínórok"; a ház energiája a lépcsők közvetítésével oszlik el az egyes szinteken. Mivel ilyen fontos szerepük van, nem szabad mostohagyerekként kezelni őket. Kialakításuk legyen minél igényesebb, és legyen kényelmesen használható. A rosszul megvilágított, szűk feljárat igen kedvezőtlen, ügyeljünk a biztonságra!
A feng shui szerint nem tanácsos közvetlenül a bejárattól indítani a lépcsőt, mert energiaveszteséget idéz elő. Fékezhetjük a csit egy keresztben lefektetett szőnyeggel, de a parketta vagy padló megfelelő lerakási iránya is ezt segíti. Ha a lakás középpontjában van a lépcső, akkor pedig állandósult lehet az "egyszer fent egyszer lent érzés", mert a lépcső elfoglalja a belső nyugalom és a szilárdság területét. Lépcsőfajták közül a szűk csigalépcsők a legkedvezőtlenebbek, mert ezeken a csi csak igen nehezen tud közlekedni, mint egy spirál szívja ki az energiát. E gyengéjét fényekkel tudjuk kiegyenlíteni, és így valamelyest növelhetjük az energiáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...