2011. szeptember 30., péntek

Növények a környezetünkben

Kísérletek sokasága bizonyítja, hogy a növények képesek kommunikálni az emberekkel és állatokkal, képesek reagálni egy ember negatív vagy pozitív gondolataira, szavaira. Továbbá az is kiderült a kísérletekből, hogy a növények az emberekhez hasonlóan bizonyos érzéseket mutatnak, mint félelem, szeretet vagy öröm.

Könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy a növényeknek vannak érzéseik, ha letépünk egy levelet valamelyikről. Ha ezt a levelet a szánkba tesszük, a testünk azonnal elgyengül (kineziológiai izomteszt megerősíti ezt a reakciót); a levél mérgezővé válik még akkor is, ha a növény maga nem az. Ha azonban a levéltépés előtt beszélünk a növényhez (megköszönjük a levelet), akkor nem fog visszaütni, ha letépjük. A gyógynövénygyűjtőknek is beszélniük kellene a növényekhez, mielőtt leszedik azok leveleit vagy részeit, máskülönben a növény jótékony hatása elveszhet.

A feng shui a lágy és gyógyító növényi rezgésekkel a terek és a kertek egészségének javítására, rezgésének megváltoztatására képes. Tudjuk, hogy a növények és a fák általában szűrik és tisztítják a helyiség levegőjét, napközben bőségesen termelik az oxigént. Viszont figyelem! Éjjel oxigént vesznek fel és széndioxidot adnak le, ami nagy mennyiségben mérgező. A hálószobában ezért nem tanácsos sok növényt tartani, ide legfeljebb 1 méter magas növényt állítsunk, az is legyen az ágytól legalább 2 méter távolságra. Egy növény a szobában kiszűri a szőnyegekből, festékekből, stb. a levegőbe jutó vagy ezek kölcsönhatásából keletkező mérgező anyagokat, ezentúl pedig egy növény serkenti az energiát a helyiségben, ha az ember nem tartózkodik benne.

Ha növényeket és fákat telepítünk a ház köré, azok vonzzák a csít, és megtartják az épület körüli energiát. A ház mögé ültetve őket, szilárd hátteret jelképeznek, a Négy Állat formáció "teknősét" szimbolizálják. Általános szabály, hogy a kerti fák és növények legyenek egészségesek, dús lombozatúak, ágas-bogasak. A beteg vagy elszáradt ágakat vágjuk le, ha a helyükön maradnak, az testi és immunrendszeri problémákat okozhatnak. A kertbe néhány olyan növényt is érdemes telepíteni, amelyek állják a téli hideget, és megtartják örökzöld lombozatukat. Elszomorító látvány tud lenni a hervadt fák és levéltelen ágak látványa télen a kertben.

A feng shui azt javasolja, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek felfelé növesztik ágaikat és leveleiket, viszont a kertben kerüljük a vékony tűlevelű, csúcsos alakú fákat. A gyümölcsfák pozitív hatása kettős: bőséges mennyiségű jó energiát és rengeteg gyümölcsöt adnak. A ház előtt álló 1 méternél magasabb növények elállják az utat a házba a jótékony csi és oxigén előtt, ez igaz a főbejárat előtti növényekre is. Magas fákat oldalt vagy a ház háta mögé ültessünk. Egy háznak magas szintű jang energiára van szüksége; amikor a falakat sok magas fa vagy növény veszi körül egészen közelről, a ház túlságosan jin jellegű lesz. A túl jin jellegű ház hideg, barátságtalan, és a gombásodás mértéke is igen magas.


A beltéri növények vonzzák és keringtetik a csit a helyiségekben, megnyugtatják, ellazítják az embert. Általában a kerek levelű növények, mint a pozsga (amit majomfának, pénzecskének is neveznek), a krizantém, filodendron, sárkányfa, vízililiom valamint korallvirágok családjába tartozó virágok előnyösek a ház lakói számára. A hosszú, egyenes, éles-hegyes levelű növények, mint például a jukka, önvédelemből rejtetten támadják a látogatóinkat, akik ettől kényelmetlenül érezhetik magukat, és nem szívesen jönnek el újra. A fikuszról érdemes tudni, hogy felforrósodik és mérgező párát ereget, ha hőforrás közelébe kerül, ami asztmatikus, bronchitiszes rohamokat válthat ki. Ne tegyük őket a hálószobába, viszont hűvösebb területre minden további nélkül állítható. A buzogányvirág leve ugyancsak mérgező, lehetőleg ne tartsuk az otthonunkban. A páfrányok is gyakran okozhatnak asztmát és bronchitiszt, ezért a télikertben vagy az erkélyen érdemes tartani őket. A bambuszok szívósak, a hosszú élet, az erő és a hajlékonyság jelképei. A gyarapodást segíti a ház mögé ültetett bambusz, ami jó hátteret és támogatást nyújt a családnak. Arra ügyeljünk, hogy beltérben a bambusz rengeteg csit és tápanyagot von el a levegőből, ezért az étkezésre szolgáló területhez közel ne ültessük ezt a növényt. A beltéri bambuszokat mindig alaposan trágyázzuk, másképp a környezetük energiáját csapolják meg, ami megbetegítheti a közelükben tartózkodókat.

Végül pedig nézzünk néhány mérget elnyelő növényt, amelyek hatékonyan semlegesítik a különféle mérgeket illetve vegyszereket. Az aloe vera, filodendron, repkény, krizantém, gumifa semlegesíti a formaldehidet. A sárkányfa, krizantém, gerbera, liliom, repkény hatékony a benzol és a triklóretilén ellen.

Az élő növények természetesen bizonyos jelentéseket közvetítenek. Olyan minőségekre emlékeztetnek, mint növekedés, hosszú élet, fejlődés, meggyökerezés, biztonság, kötődés a lenti és fenti világhoz, egészség, erő stb. Az élet üzenetével gazdagítanak bennünket a fák, a bokrok, de még a szobanövények is. Szenteljünk ezért mindig különös figyelmet zöld társaink egészségének is!

Legközelebb készülök egy kis összeállítással, hogy melyik életterületre milyen növényt érdemes elhelyeznünk, hogy mozgósítsuk az energiákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...