2011. november 2., szerda

Home staging (otthondíszlet) és a feng shui

A home staging, mint a lakás eladásra való felkészítése és a feng shui nem mondom, hogy kéz a kézben jár, de azt gondolom, érdemes pár mondatot említeni arról, mit tehetsz akkor, amikor lakásodra kikerül az ELADÓ tábla, amikor az árucikké válik.
Amikor Amerikában kitört az ingatlanpiaci válság, mindennél fontosabb lett az értékesítés folyamatában az idő - ár tényező, és ez már nálunk sincs másképp, hiszen eladó ingatlanból van rengeteg, fizetőképes vevőből egyre kevesebb. A verseny a vevőért egyre kiélezettebbé válik.

Szóval, van egy árucikked, amit vonzóvá kell tenned, és mi más tenné azzá, mint a csomagolás.


A home staging lényege abból áll, hogy az eladásra szánt ingatlanokat hozzuk olyan állapotba, hogy az kívánatos legyen a leendő vevő számára, hiszen az ingatlanspecialisták szerint, és nyugat-európai kutatások szerint is az érdeklődők cirka fél perc alatt eldöntik, hogy érdekli őket az ingatlan vagy sem.

Tehát az első benyomás mindent visz! Könnyen elképzelhetjük azt a helyzetet, amikor a potenciális vevő egy eladásra szánt családi ház előtt, a bejárattal szemben megállva koszos kukákkal, flakonokkal, üres kartondobozokkal találja magát szembe. Még ha az épülettel nincs is semmi baj, a tulajdonos személyéről rögtön kiderül, hogy mennyire nem érdekli a környezete szépsége, a lehetséges vásárló pedig egyáltalán nem azt fogja érezni, hogy abban a lakásban akar majd élni.
Ezért ne feledkezzünk el az udvart megtisztítani, a leveleket összegereblyézni, kidobálni az üres flakonokat. Takarítsuk le a kerítést, a bejárati ajtót, és a csengőről se feledkezzünk el, ha nem működik, akkor pedig javítsuk meg mindenképpen. A tisztítószerek, rongyok se legyenek szem előtt, ezeket tároljuk a garázsban, pincében. Ha már bent van a vevőjelölt a lakásban, akkor is könnyen menekülőre foghatja, ha szembetűnő a rendetlenség, kellemetlen szagok terjengenek vagy taszító a légkör.

Első a listán, és nem véletlenül, hogy rakj rendet, avagy lomtalaníts!
Minden olyan dologtól meg kell szabadulni, ami nem idegen szem elé való; kezdjük el összepakolni, becsomagolni a költöztetni kívánt és nem mindennapi használatú tárgyakat (ezeket tegyük a pincébe, garázsba, vagy a lakás kevésbé frekventált helyiségébe). A limlomok megeszik a teret - a lakberendezők is ezt mondják; ha elpakoltad, elajándékoztad az utolsó kupac felesleges holmidat, rádöbbensz, hogy a lakás sokkal nagyobb, mint gondoltad volna. Tippként még azt javasolnám, hogy sok segélyszervezetnek adhatod át a felesleges ruhaneműidet és bútoraidat, az állatmenhelyek pedig még a leharcolt ruhaneműknek, takaróknak is nagyon örülnek.

A rendrakással egyenértékű mozzanat, a kíméletlen takarítás, ugye tudod miről beszélek?
Nem tessék-lássék takarítás, hanem padlótól a plafonig tartó, a kilincsektől kezdve a csillárokon és a csempéken át az ablakkeretekig tartó súrolás. A tisztaság mindig újszerűvé varázsolja a lakást, és nincs is annál jobb, amikor friss, tiszta illat költözik a lakásba.
Semmi sem rontja az eladás esélyeit jobban, mint amikor belép a potenciális vevő a lakásba, és a levegőben terjeng a cigi vagy a háziállatok szaga. Ezért mindig szellőztessünk alaposan és rendszeresen, de azt nem is kell mondanom, hogy ezt ne csak akkor tegyük, amikor várjuk a vevőjelöltünket (de érkezése előtt mindenképpen)!

Hívjunk ezermestert (vagy az ismerőseink között érdeklődjünk, hátha tud valaki segíteni), mert a csöpögő csapok, a megrepedt burkolat, a sötét színű, gombás tömítés a fürdőkád körül, a koszos fürdőszobai fugák jócskán csökkentik az ingatlan értékét. Van, amikor muszáj bevetnünk egy tisztasági festést is, ilyenkor mindenképpen valamilyen világos, semleges színt válasszunk, semmi esetre sem valami erős, rikítót.

A bútorokat tekintve, kerüljük a túlzsúfoltságot, viszont az sem igaz, hogy egy csontüres lakás kívánatosabb lenne. Az a megállapítás sem állja meg a helyét, hogy a falhoz tolt bútorokkal tágasabb hatást lehet elérni; az a lakás vonzó, ahol jó ritmusban, mutatósan, a térben vannak elhelyezve a bútorok. Legyél kreatív, vegyél pár szaklapot vagy magazint, és rendezd át úgy a lakást, mintha egy bemutatótermi enteriőr lenne. Arra is szenteljünk egy kis figyelmet, hogy régi, foltos, vagy netán szakadt függönyt ne hagyjunk fent, hanem egy fal színével harmonizáló, könnyed darabot tegyünk a helyére.
Ha már az ablakoknál tartunk, akkor a legjobb, ha igazán profin megtisztítjuk az ablakokat, hiszen minél több fény jut be a lakásba, minél világosabb, annál könnyebb eladni azt.

Minthogy valamilyen szinten, most díszletről beszélünk, az sem mindegy, hogy milyen a bevilágítása. Legyen mindenhol elég erős villanykörte beszerelve, legyen elég lámpa mindenhol (általános, mennyezeti, falikar, asztali lámpák), és legyenek ezek is akkurátusan megtisztítva. Amikor pedig arra kerül a sor, hogy bemutatásra kerül a lakás, kapcsoljuk fel az összes lámpát, akár nappal van, vagy már késő délután, mert így a vevőnek az az érzése támad, hogy ez egy fényes, világos, tágas lakás.

A személyes tárgyakat, emlékeket, relikviákat is jobb, ha biztonságos helyre elcsomagoljuk, mert az a cél, hogy a vevő úgy tudja magát elképzelni a lakásban, mintha a saját otthonába lépne be, nem pedig, mintha vendégségbe érkezne. Ez pedig a rengeteg családi fotó, trófea, a fürdőben a kád szélén sorakozó kozmetikai flakonok közt nem fog menni, a vevőket nagymértékben feszélyezik az ilyen helyzetek. Amit viszont tanácsos "bevinni" a lakásba, az maga a természet: pár darab dísznövény a bejáratnál, egy színes virágokkal teli váza az asztalon, de akár csak egyetlen szál szép virág is képes "felmelegíteni" a szobát. Arra kell törekedni, hogy a lakás ne legyen fakó és steril, és ebben a növények nagyszerű segítőtársaink, de azért túlzásba se essünk, ne csináljunk díszkertet a lakásból.

A lakás befotózását természetesen ha lehetséges, e folyamatok után ejtsük meg.
Ha a lakást a legelőnyösebb formájába hozzuk, akkor egy nem túl nagy befektetéssel a maga kategóriájában egy versenyképes ingatlannal várhatjuk az érdeklődőket. Ezzel a home staging által elért vizuális tuninggal gyorsabban, és talán értékén, vagy picit még annál is többért tudjuk eladni lakásunkat, ami a ráfordított energia és pénz arányában még mindig jobban megtérül, mintha hosszú ideig csak állna az ingatlanpiacon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...