2010. november 22., hétfő

A Tűz elem szervei: a szív és a vékonybél

Az öt elemi fázis és a hozzájuk társuló belső szervek közül a sort a Tűz elemmel, a SZÍVVEL és a VÉKONYBÉLLEL folytatjuk.
A nyári forróság és a szikrázó napsütés a legkedvezőbb a növények számára, hogy azok teljes erőből növekedjenek. Az ember számára is fontos időszak ez, mert ahogy a Nap ilyenkor áll a legmagasabban az égen, ugyanígy a tetőfokán van belső melegünk és testi-lelki gyarapodásunk is.

Ebben az időszakban kell gondoskodnunk arról, hogy magunkba gyűjtsük energiatartalékainkat. Ha ez időről időre elmarad, egyre lejjebb fog szállni a szervezet energiaszintje, és a téli időszakokban még inkább ki leszünk téve a megfázásnak és mindenféle vírusos fertőzésnek.
Az elem színe a vörös; ennek a színnek a nagyfokú utálata vagy szenvedélyes szeretete az elem egyensúlyzavarára utal; ugyanígy a hőséggel kapcsolatos szélsőséges érzelmek. Úgy tartják, hogy a nyelv a szív tükre.
A tűz elem szerveinek napszakai: a szívé 11-től 13 óráig, a vékonybélé pedig 13-tól 15 óráig.

A tradicionális kínai orvoslástan a szívet a Test Császárának is szokta nevezni, mert a szív határozza meg az egész szervezet erejét és állapotát. Igaz, hogy a test felépítése elsősorban a vese-energiától függ, de ha a szív erős, és a vérkeringés akadálytalan, az már önmagában biztosítja a kellő életerőt.
Az egyensúlyvesztés fizikai tünetei között szerepel a trombózis, szívroham, vérkeringési zavarok, alacsony vagy magas vérnyomás, felforrósodott és fájó ízületek, az arc vörös vagy hamuszürke elszíneződése, a  szívkoszorúér megbetegedése.
Az egyensúlyvesztés érzelmi tünetei többek közt a szorongás; érzelmi problémák; feledékenység; képtelenség az örömre; az önszeretet hiánya; kegyetlenség, gyűlölködés; túlzott izgalmi állapot; hidegség; nyughatatlanság. Az érzelmek közül az öröm és az élvezet kapcsolódik a Tűz elemhez és így a szívhez. A kínai bölcselet szerint legyen az életünkben elég élvezet, de ne váljon erőlködéssé, ne legyen valamiféle túlburjánzott szüntelen élvhajhászási  kényszer. Ha akkor is az élvezet kerül előtérbe, amikor nem annak lenne itt az ideje; az megbontja a szív harmóniáját.

A vékonybél a gyomor alsó részénél összetekeredve fekszik, és a vastagbélbe torkollik. A kínai gyógyászat szerint a vastagbél funkciója, hogy a gyomortól átvett félig már megemésztett táplálékot feldolgozza, azaz elválasztja a tápanyag használható részeit a használhatatlanoktól (a léppel és a vesével együttműködve. Ha megfogyatkozik ebben a szervben az energia gyakoriak a tápanyag felszívódási nehézségek, és emésztési problémák léphetnek fel. A bélműködési zavarok fejfájást és migrént is okozhatnak. A túl magas energiaszint a vékonybélben nyaktájéki reggeli merevséget idézhet elő. Az alhasi keringési elégtelenségeknek olyan tünetei vannak mint például a sűrű vizelési inger, vagy a székrekedés és a hasmenés gyakori váltakozása.

Az egyensúlyvesztés érzelmi tünetei között szerepel a mentális zavarodottság; örömtelenség; kritikus és cinikus szemléletmód; a problémák túlspekulálása; naivitás és hiszékenység; sikervágy, de az elért sikerek semmibe vétele; döntési képtelenség. A keleti orvostudomány szerint a vékonybél nemcsak a táplálékot emészti, hanem az érzelmeket is; ezért Hasi Agynak nevezik. Ez a meridián a befogadás és a feldolgozás tevékenységét érzelmi, mentális és szellemi szinten is végzi.

A kínai táplálkozástan a Tűz elemhez a keserű ízt társítja. A keserű íz behatol a szívbe, és lehűti, ha az túlhevül.

A Tűz elemet, így a szívet és a vékonybelet támogató táplálékok:
  • Sárgabarack, őszibarack, metélőhagyma, búza, napraforgómag, szilva, lencse, szamóca, málna.
  • A keserű endívia, a cikória, a gyermekláncfű serkenti a szív és a vékonybél működését.
  • A kesernyés ízű spárga tisztítóképessége kiemelkedően nagy.
  • Általában minden hántolatlan gabona korpája és csírája kesernyés. 
A szervezet vérszegénysége sokféle kiegyensúlyozatlanság okozója lehet. A vérképződésre illetve a vérünk minőségére kedvező hatással van:
  • A krolofillban (zöldségekben található zöld anyag) gazdag étrend, kiegészítve kölessel vagy más gabonafélével.
  • A cékla, amelynek magas a vastartalma.
  • A vért erősíti még a sárgabarack, az aduki-bab, kék és zöld alga, csalán, petrezselyem, vizitorma, füge, a hal, főleg a szardínia.
  • A régi kínaiak szerint a húsételek is hasznára vannak a vérképződésnek.
A szívet a Shen (szellem) uralja; a következő táplálékok, tápanyagok csillapítják illetve nyugtatják a Shen-t:
  • A citromfélék és a hántolatlan gabonafélék.
  • A kalciumban gazdag táplálékok mint pl. sóska, zsombor, kelkáposzta, brokkoli, petrezselyem, mustár, mandula, szezámmag, napraforgómag, tökmag, különféle babok és lencsék, fehér halhús, lazac, olajbogyó, tej (bár a tejtermékek problematikusak, mert a bennük levő kalcium felszívódását és beépülését gátolja az ugyancsak bennük lévő foszfor és magnézium; ráadásul az egész tejfogyasztás témaköre leginkább vitás).
  • A magnéziumban gazdag táplálékok mint pl. a köles, barna rizs  tengeri moszat, zöld klorofillt tartalmazó zöldségek, aszalt sárgabarack, banán, datolya, avokádó, mazsola, lencse, borsó, bab, kesudió, szerecsendió.
  • A szilíciumban gazdag táplálékok mint pl. fejes saláta  spárga, torma, spenót, póréhagyma, articsóka, lucerna, zeller, szamóca, alma, sárgarépa, uborka, görögdinnye, rizs, napraforgómag.
  • A szívnek és a szervezetnek rendkívül jót tesz a hal-eredetű olaj, mert omega 3 zsírsavakat tartalmaz; zsírsavakhoz lenolajjal is hozzájuthatunk. Feldolgozatlan, hidegen sajtolt olajokban értékes omega 6 zsírsavak is vannak, amelyek ugyancsak jót tesznek az agyműködésnek, a hormonoknak, és az általános egészségünknek.
A vékonybél esetében is elmondhatjuk, hogy állapotát meghatározóan befolyásolja az étrendünk. A vékonybél többek között olyan enzimeket bocsát ki, amelyek a táplálék lebontását végzik annak érdekében, hogy megfelelő legyen a felszívódás.

Végezetül még néhány jótékony hatású gyógynövény és fűszer:
  • A kamilla és a menta tea lehűti a túlhevült szervezetet, csillapító és nyugtató hatásúak.
  • A kapor és a bazsalikom is megnyugtatja a szervezetet; ezentúl pedig a bazsalikom kiválóan javtja az emlékezőképességet, és segít a koncentrálásban.
  • A fokhagyma jótékonyan hat a szívre és a vérkeringésre is többek közt.
  • A mérsékelt mennyiségben használt cayenne bors jót tesz a vérkeringésnek, továbbá a táplálék megemésztését is serkenti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...