2011. október 20., csütörtök

Gyakran Ismételt Kérdések

A mai bejegyzésemben pár olyan kérdésre olvashattok választ, ami gyakorta felmerül(het) bárkiben, aki kapcsolatba került már a feng shuival.

A FENG SHUI AKKOR IS HATÁSOS, HA NEM HISZEK BENNE?

A feng shui elsősorban arra tanít, hogy élj egészséges környezetben, hogy légy egészséges testben és lélekben, mert ez az alapvető feltétele annak, hogy céljaidat el tudd érni.
A megfelelő, akadálymentes energiaáramlást támogathatjuk, segíthetjük elő, ha betartunk néhány alapvető szempontot, amikor kialakítjuk lakókörnyezetünket; illetve bevethetünk számos feng shui gyógymódot, hogy előmozdítsuk a változást egy-egy életterületen, miközben mi magunkat is változásra sarkalljuk. A feng shui szellemében végzett minden változtatás módosítja a lakás kisugárzását, ami kezdetekben mindenkire egyformán hat. De azt is elmondhatjuk, hogy a feng shui gyakran nagyon finoman bontakoztatja ki az erejét. Az olyan emberek, akik különösen negatív beállítottsággal rendelkeznek, akár fékezhetik is a jótékony hatást, vagy annyira távol tarthatják maguktól, hogy aztán ők azt állítják, nem is változott semmi. Ha a környezetünk, a családunk szkeptikus, kételkedőek, mindenképpen kerüljük a feng shui feltűnő megoldásait, de én személy szerint is csak olyan eszközöket, színeket, képeket, kiegészítőket javaslok, amelyeket az emberek a feng shui elveinek ismerete nélkül is szívesen látnának a lakásukban. Így minden természetesnek hat, és a felesleges ellenállást is elkerülhetjük.


MIKOR ALKALMAZOM HELYESEN A FENG SHUI GYÓGYMÓDOKAT?

Többnyire egyetlen apró változtatás is elég, hogy újra mozgásba hozzuk a hiányzó vagy megrekedt energiát. Fogadjuk el, hogy egy rendetlen, kupis, koszos élettérben nem úgy fognak működni az energiák, és ezzel együtt a dolgaink, mint ahogy mi azt elvárnánk. Először tisztítsuk meg a lakókörnyezetünket fizikai és spirituális szinten, lássuk tisztán céljainkat, és ezek után nyúljunk a feng shui segítő eszközeihez. Ebben a kérdésben is vegyük figyelembe azt, hogy a "kevesebb több", ne essünk túlzásba, mert ezzel nem az egyensúlyt fogjuk elérni, hanem épp az ellenkezőjét!
Fontosak az inspiráló tárgyak (nappaliban, étkezőben, előtérben, íróasztalon vagy azzal szemben), hogy azokból erőt tudjunk meríteni nap mint nap, ezért alapvető, hogy csak szép és ösztönző képeket, tárgyakat, kiegészítőket alkalmazzunk. A komor képek, a beteg szobanövények, a rendetlen polcok rejtetten üzennek nekünk, mindenképpen orvosoljuk a problémát.


TÜKÖR VAN A HÁLÓBAN. MINDENKÉPPEN EL KELL TÁVOLÍTANOM?

A tükrök visszatükrözik, és ezáltal mozgásba hozzák a szoba energiáját még éjszaka is, ami zavarhatja a nyugalmat, elalvási zavarokat okozhat, és gyakran részesei a kevéssé pihentető alvásnak. Általánosan azt lehet mondani, hogy ha tükröt helyezünk el a hálószobában, akkor azt úgy tegyük, hogy az ágyban fekve ne lássuk meg magunkat benne.
Egyébiránt ha a hálószobában más zavaró energiák is vannak, például a sugárzó tévékészülékekből, vagy rádiós ébresztőkből eredők, a tükör ezeket is visszaveri. Alvási zavarok főleg akkor jelentkezhetnek, ha a visszavert energiák az ágyra irányulnak. Ha úgy érezzük, hogy érintettek vagyunk ez ügyben, akkor próbaképpen néhány napra, hétre egy terítővel, lepedővel takarjuk le a tükröt. Ha jobban alszunk, akkor inkább távolítsuk el a tükröt a szobából, ha azonban semmi nem változik, akkor az álmatlanság oka másban keresendő.

Pár szóban még egyszer arról, hogy mikor, mitől fog funkcionálni egy hálószoba: a pihentető és zavartalan alvás egyik alapfeltétele, hogy a hálónk legyen a lakás legnyugodtabb helye. Kerüljük a túlzsúfoltságot, és minden olyan berendezési tárgyat, eszközt, ami a hivatásunkra vagy a házimunkára emlékeztet, hogy ezek ne zavarják meg a visszavonulás intimitását. Ezért lehetőség szerint vigyük ki innen az íróasztalt vagy a vasalásra váró ruhákat. A könyvespolcok, a számítógép, a televízió, a könyvelést, iratokat tartalmazó mappák és a nappali tevékenységekhez kötődő minden más tárgy a nehezen kikapcsoló embereket eltéríti a mély alvástól. Nézzük azt is meg, hogy mit tárolunk az ágyneműtartóban, mert ott csak az alváshoz kapcsolódó holmik lehetnek. Tehát ki az energetikailag megterhelő tárgyakkal, amelyeknek semmi közük a pihenéshez! Ha érzékibben szeretnénk berendezni a hálószobát, akkor a hangulatos légkör kialakításához válasszunk a bőrt kényeztető, puha textíliákat; a megvilágítás legyen visszafogott, gondoskodjunk lágy fényekről. Az illóolajok, illatos gyertyák és a zene is segít megteremteni a megfelelő hangulatot.


HOGYAN BEFOLYÁSOLJÁK A KISÁLLATOK A LAKÁS ENERGIÁIT?

Minden élőlénynek van csije, ezért hatással van a helyre, ahol tartózkodik: a háziállatok ugyanúgy mint az emberek a puszta jelenlétükkel is megváltoztatják a környezetüket. Minden egészséges és boldog kisállat az egész lakást aktivizálja a puszta jelenlétével, de elsősorban természetesen azokat a helyeket, ahol gyakran tartózkodnak. A kutyák általában ösztönösen a "jó energiájú" helyeket választják, a macskák pedig előszeretettel keresnek sugárzással terhelt zónákat, ezért ezeket a területeket érdemes hozzáértő radiesztéta szakemberrel megvizsgáltatni. Mindent összevetve azonban házikedvenceink többnyire a gazdi közelében tartózkodnak a legszívesebben, és természetesen ebben az esetben is befolyásolják és energetizálják a báguá megfelelő területét.


MILYEN MÓDON TUDOM MEGVÁLTOZTATNI AZ ÉLETEM?

Erre a kérdésre most csak röviden, a feng shui alapvetéseit összefoglalva térek ki. Azaz ismételjük meg, mit tehetünk a lakókörnyezetünkben képességeink kibontakoztatása, személyes fejlődésünk elősegítése, életörömünk fokozása érdekében; hiszen ezeknek a magas minőségi elvárásoknak a saját négy falunk között is tükröződniük kell.

Ezek a közvetlen módszerek állnak rendelkezésre:
  • A zavaró tényezőket a lehető leghamarabb küszöböljük ki: egy kiégett villanykörte, egy nyikorgó ajtó, egy leesett tárgy, egy csöpögő csap apróságnak tűnhet, de idegőrlő lehet; ráadásul akadályozzák a helyiségben az energiaáramlást.
  • Gondoskodjunk a tisztaságról és fényről! E két, nem is költségigényes intézkedés is már önmagában jó hatással van a közérzetünkre.
  • Amikor berendezzük a lakásunkat ügyeljünk a szépségre, az esztétikus és harmonikus elrendezésre. A legfontosabb, hogy minden, amit a szobába teszünk, a falra akasztunk az a saját ízlésünket tükrözze, elnyerje tetszésünket, és közvetlen kapcsolatba kerüljünk vele, azaz szívesen nézegessük vagy használjuk. 
Ha olyanná alakítjuk lakókörnyezetünket, hogy az minden érzékünket megörvendezteti, és igazán jól érezzük magunkat benne, ugyanezt a minőséget egyre könnyebben valósítjuk meg az életünkben is.













2 megjegyzés:

  1. Kedves Timi,

    örülök, hogy rátaláltam a blogodra, sok érdekes, okos gondolatot olvastam már ma is - és úgy érzem fogok a jövőben is. Pont abban az életszakaszban vagyok, amikor ezek a dolgok -a külső belső rend, változás, változtatás - mindennél jobban foglalkoztatnak :)

    üdv

    Nóri

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nóri,

    Köszönöm a kedves szavakat, és üdvözöllek az olvasóim között! Jó "munkát" kívánok!:)

    Timi

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...