2011. december 20., kedd

A szín ábécéje: a zöld

A természethez legközelebb álló szín, amely szimbolikus értelemben jelképezi a megújulást és az újjászületést: a ZÖLD.
Igen sok növény zöld, amit a bennük található klorofill okoz.
A zöld keverékszín, két alapszín keveréke, a kéké és a sárgáé, s a lila komplementer színe (bár a hagyományos színelméletet valló művészek szerint, a zöld komplementer színe a vörös). Sok más nemzet mellett a magyar zászló és a magyar címer színeinek egyike, a zászlóban a reményt, a címerben a földet szimbolizálja.

Pozitív zöld kulcsszavak: tapintatos, gyakorlatias, stabil, termékeny, nagyvonalú, haladó szellemű, újító, elfogulatlan, kapcsolatok, megkülönböztető.
Negatív zöld kulcsszavak: megsértett, féltékeny, önző, mohó, feledékeny, fantáziátlan, nyugtalan, hipochonder, frusztráció, szűkösség.

A zöld a szív központja. A zöld stabilizál, az egyensúly, a harmónia és a szívcsakra színe. A teljesség és a szeretet megtapasztalásának képessége. A zöld szeretetreméltó. A szeretet leckéjét meg kell tanulni, hogy átkeljünk a zöld hídján. A zöld központosít. A zöld összeköti a föld feletti virágot a föld alatti gyökérrel. A zöld előre halad. A zöld a természet egyesítő kereke. A zöld diplomatikus és tapintatos. A zöld a középút a vörös, a narancssárga és a sárga, a mágneses meleg színek és a kék, az indigókék és a bíbor, a hűvösebb elektromos színek között. A zöld képes a megkülönböztetésre. A zöld összehasonlít, látja mindkét oldalt...ezáltal hajlamos a moralizálásra. A zöld képes helyes ítéleteket hozni.

Ha a zöld negatív, inkább tisztelik mint szeretik. A zöld el akarja foglalni az életben azt a helyet, ami megilleti. Azt akarja, hogy elismerjék azért, ami. A negatív zöld úgy véli, csak a tettei miatt lehet szeretni. A zöld a tisztaság és a megértés. Segít, hogy a lehető legjobban cselekedjünk. A zöld bátorít. A zöld szereti a harmóniát és az egyensúlyt, amit küzdelem és konfliktusok árán ér el. A zöld képviseli az élet hullámvölgyeit. A zöld a gyakorlati filozófus, kivételesen józan ésszel érvel. A természethez hangolja magát. A zöld a nagy újító.

A zöld a stabilizálási ereje révén képes az önuralomra. Egyensúly-visszaállító képessége révén nyugalmat teremt a szervezetben. A zöld azért küzd, hogy egyensúlyt teremtsen a fej mentális érdekei és a szív érzelmi vágyai között. A zöld nagyon lelkiismeretes. A zöld az emlékezethez vezető kulcs - emlékezik arra, amit tudnia kell. Felnyitja a mély és rejtett dolgokat, amelyek testi és lelki betegségeink okozói. A zöld egyensúlyhiánya a szív fájdalmához vezethet: irigységhez, féltékenységhez és szívinfarktushoz. Egy kevés zöld irigység hajtóerő lehet ahhoz, hogy elérjük, amit mások is. Egy kevés negatív zöld néha kifejezetten pozitív lehet.

A zöld virágzó, különösen az üzletben. A zöld szereti a jó életet, a legjobbat akarja. A zöld ismeri a pénz értékét. A pénzügyek és az anyagi jólét színe, emellett a közgazdászoké is. A pozitív zöld adakozó. Nagyvonalú és szereti megosztani, amit összegyűjtött. A zöld szíves vendéglátó. A zöld képviseli a Föld bolygót zöld palástjában. A zöld a nagy idealista. Gyakran segít másokon, még a saját költségén is. A zöld emberek szeretik az otthonukat - ha meglátogatjuk őket, örömmel fogadnak. A zöld az én tudatossága. Vágyat érezhet a magabiztosság növelésére. A zöld a fiatalság és a növekedés. A zöld, a mindent fejlesztő, vigaszt hoz a földre.

A zöld szín mára már kivívta magának az elismerést a lakberendezésben, elsősorban rendkívüli sokoldalúsága miatt. Mivel a zöld a hideg és a meleg színek határán helyezkedik el, fontos az árnyalatok finom használata. A sárgásabb árnyalatok melegítő, míg a kékesebbek hűsítő hatásúak. Nagyon könnyen megszokható szín, különböző árnyalatai jól illeszkednek akár a vidéki stílusú házakba, klasszikus otthonokba vagy modern lakások enteriőrjébe is. A közepesen sötét, tompább zöldek, mint az olívazöld bézzsel, vajszínnel, barnával kombinálva otthonos, kellemes, családias környezetet teremt. Kisgyerekes családok nagyon kedvelik e színek kombinációját, mert egy lenyugodott, megállapodott életvitel tükröződik e színek által. A világos, élénk, friss lime zöld a pezsgő, mozgalmas életvitelhez illik a legjobban. Nagyon kedvelik a fiatalok e színt a vitalitásuk miatt, üdeségük tovább fokozható, ha fehérrel kombináljuk. A zöld szín nagyon jól megfér a lilával (gondoljunk csak levendulára vagy az orgonára): kellemes, visszafogott hatású párost alkotnak. Az élénk zöld és kék nagyon jól mutat gyerekszobákban, vidám hangulatot kölcsönöznek neki.

Nagyon sok és szép zöld árnyalat létezik, bátran merítsünk a természetből!

Képek:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...