2010. június 23., szerda

Az öt elem gyakorlati alkalmazásáról

A feng shui elvei szerint, minthogy az ember maga is az öt elem elegye, ott érzi igazán jól magát, ahol mind az öt elem megtalálható. Az öt elemi fázis: a Fa, Tűz, Föld, Fém és a Víz. Érdekes megfigyelni ennek az öt elemnek az ötvöződését a környezetünkben lévő tárgyakon, bár ezzel nincs mindig egyszerű dolgunk.
Az első lépés nem is az apró tárgyak vizsgálata, hanem a lakás nagy felületeinek felmérése.


Megnézzük mi az, ami az adott helyiségben jelen van, amin nem lehet változtatni, vagy egyelőre nem áll módunkban, és ahhoz képest arányaiban hogyan tudom a hiányzó elemeket bevinni, vagy a túlsúlyban levőkből mi az, amit ki tudok vonni.

Nagy felületeknek számítanak:
  • falak, mennyezet 
  • padló burkolata: itt is van, amikor a szín erőteljesebb, mint az anyag (pl. egy vörös padlószönyeg tűz elemű, míg egy barna fapadló fa elemű)
  • konyhabútor, ülőgarnitúra, sötétítő, szőnyeg, ágytakaró.
Általában elmondhatjuk, hogy a színek energiája sokkal erőteljesebb, mint az anyag és a forma. A színek kapcsolatban vannak az őselemekkel, így az évszakokkal és az érzelmekkel is.




Születésekor minden ember egy őselem energiáját hozza magával. Ez a SZÜLETÉSI ELEM segít kiválasztani személyes színeinket nemcsak a lakberendezésben, de öltözködésünkben is. A személyes születési elemről korábbi bejegyzésben találsz információkat.

Nézzünk egy példát személyes színek kiválasztására: valaki a Tűz elem évében született, ehhez az elemhez kapcsolódó színek: piros, vörös, rózsaszín, bíbor, lila, barack. Ami a Tűz elem energiáját támogatja, az a tápláló cikluskör szerint a Fa elem, melynek színei:  zöldek, világoskék, türkiz
A feng shui egy Tűz elem évében született embernek a fenti színeket javasolja, míg a pusztító cikluskör szerinti elem színeivel szemben óvatosságra int. Ez azt jelenti, hogy kerülendő a Víz elem színeinek nagy felületeken való megjelenítése, konkrétan a mélykék és a fekete.

Bár van, amikor életkorunk vagy pillanatnyi energiaellátottságunk azt kívánja, hogy éppen a korlátozó, fékező elemek színeit alkalmazzuk. A fenti példát továbbfűzve a Tűz elem negatív aspektusa lehet a türelmetlenség, mértéktelenség. Ezeket az energiákat fékezik a Víz elemhez tartozó színek :a mélykék, fekete, vagy a Föld elemhez tartozó színek: a sárga, barna, narancs, bézs, homok színek. 

A feng shui elvei szerint akkor hatékonyak a legjobban a színek, ha figyelembe vesszük a teremtő ciklus sorrendjét, de a végső egyensúlyt úgy érjük el, hogy környezetünkben, és a gardróbunkban mind az öt elem színei jelen vannak. Az öltözködésünket leginkább pillanatnyi energiaállapotunk befolyásolja, otthonunkban pedig inkább hosszabb távra választunk színeket. 

Ennél a pontnál nem is állhatunk meg, mert nem hagyatkozhatunk kizárólag a feng shui elveire, vagy épp aktuális kedvenceinkre, amikor színekbe öltöztetjük otthonunkat

Van még meghatározó tényező jócskán, amit figyelembe kell venni színválasztáskor. Például:
  • helyiség mérete, belmagassága, funkciója
  • benapozottság mértéke, nyílászárók nagysága
  • milyen burkolat van a helyiségben
  • berendezési tárgyaink stílusa, mennyisége
  • térhatást befolyásoló belsőépítészeti megoldások (lépcsők, oszlopok, galéria)
  • világítástechnikai megoldások: a mesterséges világítás befolyásolja a színeket, és így a térben az energiaminőséget.
Láthatjuk, hogy a színek kiválasztása sok fejtörést okozhat, de ugyanakkor egy nagyon izgalmas területe a feng shuinak és a lakberendezésnek. Az elemek energetikai összefüggésein kívül még több szempontból is vizsgálhatjuk a színeket: szimbolikus jelentésük alapján, testi és érzelmi képzettársítás szerint, stb. 

Annyira varázslatos a világuk, hogy erre még vissza kell térnem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...